Svijet
0

Norveška traži rješenje između Hamasa i Fataha

FENA
Norveška, jedina zapadna zemlja koja je priznala bivšu palestinsku koalicionu vladu, "ima ulogu da riješi spor" između palestinskih rivalskih frakcija Hamasa i Fataha, izjavio je u ponedjeljak zvaničnik Hamasa.

"Ovaj konflikt je blokiran i može biti riješen samo zahvaljujući pomoći izvana", rekao je bivši ministar vanjskih poslova Mahmud Zahar na talasima norveškog radija NRK.

Zbog svog stava o palestinskom pitanju, "Norveška je zemlja koja treba da odigra ulogu u palestinskom sukobu", rekao je Zahar čije je riječi prenio NRK.

Prema zvaničniku Hamasa, Norveška bi mogla, naprimjer, izložiti svojim zapadnim saveznicima "laži koje Fatah predočava kao jedinu i cjelovitu istinu".

Suprotno SAD-u i Evropskoj uniji, ova skandinavska kraljevina, koja nije članica EU-a, priznala je palestinsku vladu nacionalnog jedinstva formiranu u martu između Fataha i Hamasa, koji se nalazi na evropskoj i američkoj listi terorističkih organizacija.

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas je raspustio ovu vladu prošlog mjeseca nakon što je Hamas preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze, poslije krvavih sukoba između dvije rivalske frakcije.