Svijet
0

Norveška: Ostat ćemo otvoreno društvo

FENA
Espen Barth Eide
Espen Barth Eide
Norveško društvo će poslije nedavnog masakra desničarskog ekstremiste ostati otvoreno, istakao je državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Norveške Espen Barth Eide.

"Ta osoba je željela promijeniti naš način života. Međutim, mi to ne dozvoljavamo. Ne želimo da nam pojedinac diktira kako će norveško društvo u budućnosti izgledati. Zbog toga namjeravamo nastaviti kao prije prošlog petka, kao tolerantno i transparentno društvo. To je moje duboko uvjerenje i ogromne većine norveškog stanovništva“, naglasio je Eide u intervjuu bečkom "Standardu".

Eide je podsjetio da je tokom 80-ih godina postojao detaljan policijski nadzor desničarske scene i da je pokušano u školama raditi protiv desničarskog razmišljanja, zbog čega danas u Norveškoj ima manje desničarskih ekstremista nego u drugim nordijskim zemljama.

On je najavio da socijaldemokrati, kojima pripada, neće iskoristiti ovaj slučaj za obračun s populističkim strankama. Prema njegovim riječima bilo bi pogrešno te partije smatrati odgovornim za zločin.

Eide je istakao da će se socijaldemokrati u parlamentu otvoreno suočiti s ovim opasnim razmišljanjima, te da optužbe i zabrane ne donose ništa.

"Mi nećemo ovaj slučaj politički iskoristiti. Demokratija je najbolji put da se suočite s takvim pogledima na svijet“, podvukao je on.