Svijet
0

Norveška grupa upozorila na rusko odlagalište nuklearnog otpada

FENA
Oslo
Oslo
Odlagalište nuklearnog otpada na ruskom Arktiku moglo bi biti u opasnosti od eksplozije zbog korozije izazvane slanom vodom koja nagriza izuzetno velike cisterne za skladištenje, upozorila je u petak norveška ekološka grupa Bellona.

Tri cisterne se koriste za skladištenje istrošenih poluga za nuklearno gorivo u zalivu Andreeva na poluotoku Kola u sjeverozapadnoj Rusiji, samo 50-ak kilometara od norveške granice, navodi u saopćenju grupa sa sjedištem u Oslu, javio je AP.

"Otkrili smo sada da sjedimo na buretu baruta, s fitiljem koji dogorijeva, ali ne znamo koliko je fitilj dug", izjavio je Aleksander Nikitin, bivši oficir ruske mornarice koji je sada jedan od nuklearnih stručnjaka Bellone.

Grupa je navela izvještaj iz Rosatoma, ruskih nuklearnih vlasti, u kojem se opisuje opasnost. Bellona je saopćila da kako se dugo vjerovalo da su cisterne za skladištenje suhe iznutra, ali su nedavne studije pokazale korozivnu slanu vodu unutar cisterni.

"Trenutna degradacija izaziva pretvaranje goriva u male granule. Kalkulacije pokazuju da stvaranje homogene mješavine tih komadića s vodom može izazvati nekontroliranu lančanu reakciju", navodi se u norveškom prijevodu izvještaja ove grupe.

Stručnjaci tvrde da je poloutok Kola jedna od najvećih svjetskih gomila nuklearnih materijala, sa zastarjelim nuklearnim elektranama, zarđalim ostacima ruske Sjeverne flote atomskih podmornica i odlagalištem otpada.