Bez većine
56

Noćna mora za Emmanuela Macrona: Lidera Francuske čekaju bolni kompromisi u parlamentu

V. Karić
Emmanuel Macron u teškoj poziciji nakon izbora (Ilustracija: A. L./Klix.ba)
Emmanuel Macron u teškoj poziciji nakon izbora (Ilustracija: A. L./Klix.ba)
Parlamentarni izbori koji su se u Francuskoj odvijali u dva kruga, tačnije 12. i 19. juna pokazali su još jednom kako je politička scena ove države izuzetno podijeljena, a upravo bi ta podijeljenost mogla koštati Emmanuela Macrona komotne vladavine u Francuskoj.

Nakon 100 posto prebrojanih listića u drugom krugu parlamentarnih izbora pokazalo se kako je koalicija okupljena oko Emmanuela Macrona daleko od apsolutne većine tačnije 289 zastupničkih mjesta koliko je potrebno da bi se vladalo bez partnera u parlamentu Francuske.

Da su rezultati izbora zaista veliki šok za vladajuću koaliciju dovoljno govori i činjenica da se predsjednik Francuske još uvijek nije oglasio povodom rezultata izbora.

Premijerka Francuske Elisabeth Borne, osoba koju je Macron imenovao na ovu poziciju uoči izbora, kratko se obratila javnosti nakon što su rezultati postali poznati te je, vidno šokirana, najavila pregovore koji bi trebali dovesti do formiranja većine u parlamentu.

"Ova situacija je bez presedana i predstavlja rizik za našu zemlju, naročito u situaciju s kojom se suočavamo kako u državi tako i u svijetu. Međutim, to je glasanje i mi ga moramo poštovati. Kao najveća grupa u parlamentu, imamo posebnu odgovornost", rekla je Borne.

Elisabeth Borne (Foto: EPA-EFE)
Elisabeth Borne (Foto: EPA-EFE)

Osim što je izgubio mogućnost formiranja apsolutne većine u novom sazivu francuskog parlamenta, Macron se nakon drugog kruga izbora suočio i s drugim problemima. Naime, tri ministrice u novoj vladi koju je Macron imenovao nekoliko sedmica uoči izbora morat će podnijeti ostavke na ove funkcije s obzirom na to da nisu osvojile dovoljno glasova u okruzima gdje su vodile izbornu bitku.

"Prema Macronovim pravilima, poraženi ministri moraju napustiti vladu. Ministrica Amelie de Montchalin koja je zauzimala poziciju ministrice za životnu sredinu, ujedno opisanoj i kao strateškom, morat će spakovati kofere samo mjesec nakon preuzimanja dužnosti", piše francuski Le Monde.

Kako su francuske regije glasale na izborima? (Foto: Le Monde)
Kako su francuske regije glasale na izborima? (Foto: Le Monde)

To će Emmanuela Macrona natjerati na novu restruktuiranje vlade koja ionako nije uživala veliko povjerenje javnosti jer mnogi nisu zapravo ni znali ko su nove ličnosti koje predvode francusku vladu.

"Francuzi ne znaju ko su ti ljudi, nisu to neke ličnosti. Prosto je Macronov lik sve druge oko njega 'smrvio'. Nisu to ljudi koji ulijevaju povjerenje Francuzima i za koje se vjeruje da će donijeti promjene koje je Macron najavljivao", rekla je novinarka Le Monde Diplomatique Ana Otašević za Klix.ba uoči prvog kruga izbora.

Desnica i ljevica likuju

Dvije političke opcije koje su imale veliki razlog za nezadovoljstvo na predsjedničkim izborima koji su održani u aprilu, nakon parlamentarnih izbora imali su mnogo više razloga za slavlje.

To se prije svega odnosi na Marine Le Pen i njenu stranku Nacionalno okupljanje koja je na parlamentarnim izborima osvojila 89 zastupničkih pozicija. Iako je ovaj broj očigledno nedovoljan za bilo kakvo aktivno učešće u vladajućoj parlamentarnoj strukturi, 89 zastupnika omogućit će Le Pen formiranje poslaničke grupe čime se otvaraju dodatne mogućnosti ovom desničarskom političkom bloku.

Kako će izgledati parlament nakon izbora (Foto: Le Monde)
Kako će izgledati parlament nakon izbora (Foto: Le Monde)

Bez saveza s drugim strankama, Le Pen je dobila poslaničku grupu tri puta veću od one kojom je upravljao njen otac od 1986. do 1988. godine kada je imao 35 zastupnika u parlamentu.

"Ne možete zamisliti emociju koja me obuzima ove večeri. Formirat ćemo čvrstu i odgovornu opoziciju poštujući institucije. Naravno, kao i uvijek, bit ćemo konstruktivni. Naš jedan i jedini kompas je interes Francuske i francuskog naroda", rekla je Le Pen koja je naglasila kako će učiniti sve da blokira odluke vlade koju će okupiti Emmanuel Macron.

Marine Le Pen (Foto: EPA-EFE)
Marine Le Pen (Foto: EPA-EFE)

S druge strane političkog spektra, razlog za slavlje imaju i lijevo orijentirane stranke okupljene u koaliciji NUPES koju predvodi Jean-Luc Melenchon, ljevičar koji se vrlo lako mogao naći u drugom krugu predsjedničkih izbora u borbi s Emmanuelom Macronom.

Ljevica u Francuskoj odavno je proglašena politički mrtvom, a brojne stranke okupljene oko lijevih političkih ideologija do sada nisu uspijevale pronaći zajednički jezik kako oko nastupa na izborima tako i oko politike koju trebaju provoditi.

Ipak, nastup Melenchona i okrupnjavanje lijevih političkih opcija urodilo je plodom te će se NUPES nakon drugog kruga izbora zadovoljiti sa 142 zastupnička mjesta.

Nakon izbornog dana, u javnosti se oglasio Julien Bayou, sekretar Zelenih Francuske te je poručio kako se NUPES neće zaustaviti na ovome i da će i u narednom periodu ojačati ljevicu u ovoj državi. Osim toga, on je iznio niz kritika na rad Emmanuela Macrona naročito u smislu njegovog poređenja desničarskih i ljevičarskih partija.

Jean-Luc Melenchon se nakon izbora obratio simpatizerima (Foto: EPA-EFE)
Jean-Luc Melenchon se nakon izbora obratio simpatizerima (Foto: EPA-EFE)

"Macron je odgovoran za uzdržanost glasača i neviđeni uspon krajnje desnice. Stavio je znak jednakosti između NUPES-a i Nacionalnog okupljanja. Ostala nam je nada. Ono što smo s NUPES-om izgradili za kratko vrijeme, neće ostati na tome", rekao je Bayou.

Da ljevica i u narednom periodu planira političke napade na Macrona dovoljno govori i činjenica da je NUPES zvanično najavio kako će 5. jula podnijeti zahtjev za opozivom vlade.

"Zahtjev je mjera koja omogućava poslanicima da izraze svoje neslaganje s vladom i može dovesti do njenog rušenja. Da bi podnijeli prijedlog, članovi moraju formirati opozicionu grupu od najmanje 58 zastupnika. Međutim, ovakav pristup do sada je rijetko bio uspješan i činio se kompliciranim", navodi se u analizi lista Le Figaro.

Sve oči usmjerene prema šutljivim Republikancima

Uzevši u obzir činjenicu da stranke okupljene oko Emmanuela Macrona imaju 246 zastupničkih pozicija u novom parlamentu, za formiranje koalicije koja će činiti većinu morat će se okrenuti razgovoru s drugim političkim opcijama. Kao prvi na listi za "brak iz nužde" spominju se Republikanci koje predvodi Christian Jacob.

"Mnogi su priredili posljednji ispraćaj Republikancima nakon što je njihova kandidatkinja na izborima za predsjednika Francuske osvojila 4,78 posto glasova. Čudno je da su Republikanci, koji su godinama u rasulu, dobili drugu šansu zahvaljujuči onima koji su joj oduzeli vodeću ulogu u državi", piše Le Monde.

Naravno, kao što se i očekivalo, Jacob nakon izbornih rezultata nije bio euforičan pa mnogi očekuju kako će pregovori između vladajućih partija i Republikanaca biti noćna mora za Macrona.

Christian Jacob (Foto: EPA-EFE)
Christian Jacob (Foto: EPA-EFE)

"Mi smo vodili kampanju kao opozicija i ostat ćemo u opoziciji. Bit ćemo, kao što smo i uvijek bili, konstruktivna opozicija Emmanuelu Macronu koji je sve uništio. Njegov petogodišnji mandat bit će totalni promašaj. On sada plaća za cinizam kojim je trajno instrumentalizirao ekstreme", poručio je Jacob.

U narednih nekoliko sedmica, političke stranke u Francuskoj očekuju pregovori oko formiranja većine u parlamentu. Formiranje zastupničkih klubova ili grupa ozvaničit će se 28. juna, a do tada bi već trebao biti poznat i konačni odnos snaga i eventualni savezi u parlamentu.

"Parlamentarna debata bit će teža, politički brutalnija naročito za macroniste koji su se od 2017. godine navikli na poziciju kvazihegemonije. Više neće moći 'pomesti' bilo kakve amandmane koje predloži opozicija", piše Le Monde.

Francusku čekaju teški postizborni pregovori (Foto: EPA-EFE)
Francusku čekaju teški postizborni pregovori (Foto: EPA-EFE)

Osim izbornih rezultata kojima Macron ne može u potpunosti biti zadovoljan, parlamentarni izbori u Francuskoj su pokazali i kako su državljani ove zemlje sve manje zainteresovani za izborni proces. Izostanak više od 53 posto birača na izborima jasan je znak kako država i u ovom smislu prolazi kroz krizu, a da građani prije svega u Macronu ne vide nekoga kome bi dali apsolutno povjerenje.

Iako Macronova koalicija teoretski može osigurati dovoljan broj ruku i s drugim partijama formirati koaliciju, u praksi će ovo biti znatno teže za ostvariti. Brojne nesuglasice, problemi iz prošlosti nakon ovih izbora će ponovno izaći na vidjelo što će stvoriti dodatnu glavobolju za Emmanuela Macrona prilikom formiranja većine u parlamentu.

Uprkos pobjedi na predsjedničkim izborima u aprilu i stavljanju fokusa na vanjsku politiku i situaciju u Ukrajini, očigledno je kako će unutrašnji problemi i politička podijeljenost tražiti od Macrona veći angažman i na ovom polju. Polju gdje je prostor za manevre očigledno sve manji i gdje se iz godine u godinu svaka greška sve skuplje plaća.