Utrka u naoružanju
51

Noćna mora SAD-a: Kina uz pomoć ruske tehnologije razvija novu generaciju nuklearnih podmornica

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Trka u podmorničkom naoružanju se intenzivira. Na to ukazuju i informacije da Kina kreće u proizvodnju nove generacije nuklearnih podmornica za koje se očekuje da će po prvi put predstavljati izazov rastućim naporima SAD-a i njihovim saveznicima.

Analitičari i regionalni odbrambeni atašei kažu da je sve više dokaza da je Kina na putu da svoju podmornicu s balističkim projektilima osposobi prije kraja decenije, uz napredak koji je u tišini dijelom potpomognut ruskom tehnologijom.

Istraživanje o kojem se raspravljalo na konferenciji u maju na američkom Pomorskom ratnom koledžu predviđa da će nove brodove biti daleko teže pratiti. Taj zaključak je vjerodostojan, smatra sedam analitičara i tri azijska vojna atašea.

"Tip 096 će biti noćna mora. Bit će ih veoma, veoma teško otkriti", rekao je penzionisani podmorničar i analitičar pomorske tehničke obavještajne službe Christopher Carlson, jedan od istraživača.

Diskretni napori da se prate kineske podmornice s nuklearnim pogonom i naoružanjem s balističkim projektilima, poznatim kao SSBN, jedan je od ključnih pokretača povećanog raspoređivanja i planiranja vanrednih situacija američke mornarice i drugih vojski širom indo-pacifičke regije. Očekuje se da će se praćenje intenzivirati kada Tip 096 uđu u upotrebu.

"Kineska mornarica rutinski organizira potpuno naoružane patrole nuklearnog odvraćanja sa svojim starijim čamcima tipa 094 s ostrva Hainan u Južnom kineskom moru", saopćio je Pentagon u novembru, slično kao patrole kojima su godinama upravljale Sjedinjene Države, Britanija, Rusija i Francuska.

Ali tip 094, koji nosi najnapredniju kinesku raketu JL-3 lansiranu s podmornica, smatra se relativno bučnim što je veliki hendikep za vojne podmornice.

Podmornica Tip 096 će se porediti sa najsavremenijim ruskim podmornicama u pogledu prikrivenosti, senzora i naoružanja. Rečeno je da bi skok u sposobnosti imao "duboke" implikacije za SAD i njihove indo-pacifičke saveznike.