Burna politička scena
46

Noć u kojoj je Orban žrtvovao kraljicu: Kratkoročni potres i sprečavanje totalne katastrofe

V. K.
Katalin Novak i Viktor Orban (Foto: Facebook)
Katalin Novak i Viktor Orban (Foto: Facebook)
Ostavka mađarske predsjednice Katalin Novak i dalje predstavlja jednu od najvažnijih tema u Evropi, a kao što se očekivalo, ime koje se između ostalog najviše spominje je i ono mađarskog premijera - Viktora Orbana.
Katalin Novak je u vanrednom obraćanju naciji saopćila kako će zbog pomilovanja osuđenika koji je prikrivao slučaj pedofilije u domu za nezbrinutu djecu podnijeti ostavku na mjesto predsjednice.

Njena odluka uslijedila je nakon žestokog pritiska javnosti, ali i dijela političke scene, a osim nje ostavku je podnijela i bivša ministrica pravde i sadašnja udarna igla Orbanove stranke uoči izbora za EU parlament Judit Varga.

"Predsjednica Republike Mađarske podnijela je ostavku. S obzirom na to da se sistem promijenio, za pravovaljanost pojedinačne odluke predsjednika o pomilovanju potreban je supotpis ministra pravde. Nastavila sam više od 25 godina staru praksu da ministar pravde uzima u obzir odluku predsjednika o pomilovanju. Preuzimam političku odgovornost za potpisivanje odluke predsjednice", rekla je Varga.

Osim predsjednice i bivše ministrice, ime koje se najviše spominjalo u cijelom događaju je i ime Viktora Orbana. Uprkos statusu koji su ministrica i predsjednica države imali, svi ih doživljavaju kao puke Orbanove marionete.

"Ranije ove sedmice, Orban je već osjetio opasnost cijelog događaja. Neobičnim potezom, on je u petak predložio ustavni amandman kojim se pomilovanja ne bi odnosila na one ljude koji su uključeni u pedofiliju", piše Politico.

S obzirom na to da ovaj potez nije bio dovoljan sam po sebi te da je bijes javnosti rastao, bilo je neminovno poduzeti i nešto konkretnije korake.

"Otpuštanjem predsjednice i Judit Varge, Orbanova kalkulacija da obuzda dugoročnu štetu nanošenjem kratkoročnog šoka njegovoj stranci je uspjela. On žrtvuje svakoga da bi zadržao svoju moć", pojašnjava se.

Ističe se i kako za njegovu stranku u ovom slučaju nije bilo drugog izlaza.

"Orban ne bi djelovao tako brzo da glasači Fidesza nisu bili toliko zgroženi predsjedničkim pomilovanjem što je Orban vjerovatno shvatio iz anketa koje su provedene interno", rekao je jedan od zapadnih diplomata u Budimpešti.

Rješavanjem problema koje je prouzrokovala Novak, a i Varga, Orbanu je ostavljen mnogo veći prostor za obračun sa Zapadom uoči važnih izbora za Evropski parlament.

"Ipak, na domaćem planu, glavobolja može biti daleko od kraja. Način na koji su ljudi lojalni Orbanu odbačeni je nemilosrdan, čak i po standardima onih koji su mu najbliži", pojasnili su.