Svijet
0

Nobelovci pozvali Italiju na odgovornost u aferi Saviano

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šest Nobelovaca, među kojim su Orhan Pamuk, Mihail Gorbačov i Desmond Tutu, pozvali su u ponedjeljak talijansku državu na "odgovornost" u aferi Saviano, ocijenivši da je "nedopustivo" da se autoru knjige "Gomorra" o talijanskoj mafiji prijeti smrću u Evropi u 2008. godini.

"Država mora da uloži sve napore da ga zaštiti i pobijedi mafiju. Slučaj Saviano nije samo policijski slučaj. To je problem demokracije. Savianova sloboda se tiče sviju nas, kao građana", napisali su oni u apelu objavljenom na prvoj stranici la Repubblice, dnevnog lista u kojem sarađuje Saviano.

"S našim potpisima, pozivamo državu da preuze odgovornost, jer je nedopustivo da se sve ovo događa u Evropi u 2008. godini", zaključili su nobelovci.

Osim Pamuka, Gorbačova i Tutua, apel su potpisali njemački pisac Guenter Grass, talijanski dramaturg Dario Fo i doživotna senatorica Rita Levi Montalcini, dobitnica Nobelove nagrade za medicinu.

Autor Gomorre, koji je objelodanio mehanizme i trgovinu napolitanske mafije camorre, izjavio je prošle sedmice kako namjerava da napusti Italiju gdje živi sakrivajući se i pod stalnom zaštitom tjelohranitelja.