Politika ili pobjeda ideala?
0

Nobelova nagrada za mir podijelila svjetsku štampu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svjetska štampa u subotu, dan nakon objave o dodjeli Nobelove nagrade za mir američkom predsjedniku Baracku Obami, uglavnom je podijeljena, s obziram da neki izdavači naglašavaju "pobjedu ideala" dok drugi osuđuju ispolitizirani izbor.

Norveški Nobelov komitet naglasio je u petak "izvanredne napore" Baracka Obame u cilju jačanja međunarodne diplomatije u suradnje među narodima".

Međutim, imenovanje prvog crnog američkog predsjednika (48) za medije izgleda koliko iznenađujuće toliko i kontroverzno.

Washington Post naglašava opće zaprepaštenje što je Nobelova nagrada za mir dodijeljena "jednom predsjedniku koji nije dovršio ni svoju prvu godinu mandata i nije postigao nikakav veliki rezultat na međunarodnom planu".

"Obim reakcija, s jedne strane pretjerano zadovoljstvo u nekim sredinama do prezira i odbacivanja u drugim, upravo ističe političke podjele koje stvara njegov program i njegov način upravljanja, ne govoreći o politizaciji ove nagrade", smatra Dan Balz.

Za New York Times, radi se o "umjerenom priznanju", koje upravo ističe " jaz koji postoji između ambicioznih verbalnih obećanja i njihovih ostvarenja".

"To je jedan od najvećih šokova koje je Nobelov komitet ikada izazvao", piše Daily Telegraph iz Londona, koji ovaj izbor također smatra čisto političkim, jer su nominacije zatvorene samo 12 dana nakon dolaska na vlast 44. američkog predsjednika.

U Kini, list Beijing News govori o "ohrabrujućoj nagradi" smatrajući odluku Nobelovog komiteta više "simboličnom". "Ipak je prerano za Obamu da primi Nobelovu nagradu", naglašava ovaj list koji smatra da to može da znači "da će na njega sada biti veliki pritisak".

United Daily sa Tajvana ne oklijeva da govori o pobjedi populizma dodavši da se možda radi "o najvećoj kontroverzi od formiranja Nobelove nagrade 1901.".

Za japansku štampu, ova nagrada značit će i veća očekivanja od Obamine administracije, a Yomiuri Shimbun ocjenjuje da će predsjednik imati "težak zadatak da dobije uvjerljive rezultate".

Jedan dio muslimanskoga svijeta povoljno gleda na ovu nagradu. U Indoneziji, najvećoj muslimanskoj zemlji svijeta, Jakarta Globe naziva šefa američke države "izuzetnom osobom".

"On vodi zemlju imajući na umu vrijednosti i stavove koje dijele pošteni ljudi iz svih krajeva svijeta... Nadamo se da će ga Nobelova nagrada za mir ohrabriti da nastavi da radi na miru, bez obzira na poteškoće s kojima će se susretati", piše ovaj list.

"Čovjek koji je obećao promjene zaslužuje naše čestitke", piše Daily Star iz Bangladesha, smatrajući da je njegova nagrada "uveliko zaslužena"