Svijet
0

Njemački vojnici nose pomoć Somaliji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemački vojnici će biti raspoređeni na teretnim brodovima za opskrbu Somalije hranom kako bi ih štitili od pirata, saopćio je u četvrtak glasnogovornik ministarstva odbrane.

"Više od 1.000 vojnika" trebalo bi da učestvuje u pomorskoj operaciji Evropske unije nazvane Atalanta, koja ima za cilj da nanese štetu piratima kod Afričkog roga (Adenskog zaljeva), izjavio je ministar odbrane Franz Josef Jung.

"Vojnici će prioritetno biti ukrcani na brodove s hranom", izjavio je agenciji AFP glasnogovornik kapetan Christian Dienst. Ostali vojnici bi, eventualno, mogli biti raspoređeni na teretne brodove pod zastavom EU-a, dodao je on.

Njemačka je predvidjela raspoređivanje jedne fregate u okviru operacije Atalanta. Ostali vojnici će osiguravati misije zračnog nadgledanja, kazao je kapetan Dienst.

U jednoj fregati može biti 250 do 300 ljudi.

Vojne mornarice iz nekoliko zemalja, među kojim su Francuska i Kanada, već prate teretne brodove s hranom u okviru Svjetskog programa za hranu (WFP) Ujedinjenih nacija za 3,2 miliona Somalaca koji već 17 godina žive u građanskom ratu.

"Potreban nam je evropski mandat i saglasnost njemačkog parlamenta" kako bismo pristupili raspoređivanju, izjavio je Jung tokom dogovora o odbrani.

Operaciju, koja treba početi 8. decembra, Bruxelles treba odobriti iduće sedmice.

Brodovi iz Francuske, Španije, Rusije, Indije i Južne Koreje, kao i američki brodovi iz podrške operacijama u Afganistanu, već sudjeluju u osiguravanju ove vitalne zone za svjetsku trgovinu u kojoj su posljednjih mjeseci pirati izveli veliki broj napada.