Okončanje boli
69

Njemački sud podržao davanje otrova umirućim pacijentima

Klix.ba
Pacijenti u Njemačkoj koji boluju od neizlječivih bolesti i koji su pred umiranjem, uskoro će moći podnijeti zahtjev za primanje otrova kojim će okončati svoj život.

Kako pišu mediji, zahtjevi se mogu podnijeti u ekstremnim slučajevima, a sud u Leipzigu će ih razmatrati jedan po jedan. Sudije vjeruju kako je propisivanje smrtonosnog Natrijum Pentrobarbitala ispravan način kojim se okončava bol.

Ministar zdravlja Njemačke sada istražuje ove prijedloge, ali će vjerovatno biti potrebna i dozvola parlamenta da se ovo uvede u legalnu proceduru. Ako bi zakon bio usvojen, onda bi Institut za lijekove i medicinske uređaje Njemačke odlučivao koji pacijent može popiti otrov.

Pacijent mora biti u ekstremno lošem stanju - da boluje od neizlječive bolesti i da je u velikoj boli. No, treba se tačno utvrditi u zakonu na koje neizlječive bolesti se misli.

"Ovo je praktično i etički neodgovorno jer će institut odlučivati o životu i smrti prema nedefiniranim zakonskim propisima", kazao je Eugen Brysch iz Fondacije za zaštitu pacijenata te zemlje.

Sudije smatraju kako je isključivanje mašina koje pacijente održavaju na životu prikladnija alternativa, ali u nekim slučajevima je potrebno i davanje hemikalije jer pacijenti odlaze u druge države zbog usluge asistencije u samoubistvu.

Prema trenutnom zakonu Njemačke Natrijum Pentrobarbital se može koristiti samo u svrhu liječenja.

Eutanazija ili ubistvo iz milosrđa je legalno samo u Holandiji, Belgiji i Kolumbiji. Potpomognuto samoubistvo legalno je u Švicarskoj, Njemačkoj, Japanu te nekim američkim državama.