Podržao Izraelce
96

Njemački predsjednik pozvao ljude arapskog i palestinskog porijekla da se ograde od Hamasa

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier pozvao je ljude arapskog porijekla u Njemačkoj da se jasno distanciraju od antisemitizma i grupe Hamas koja upravlja Pojasom Gaze.

Predsjednik je izrazio zabrinutost da bi sukob između Izraela i Hamasa mogao nepovoljno utjecati na stanje mirnog suživota u Njemačkoj, dodajući da je zgrožen odobravanjem terora i antisemitskog poticanja na našim ulicama.

“Naša zemlja, naše društvo, pod većim je pritiskom nego što je bilo dugo vremenaOduševljen sam velikom solidarnošću s Izraelom, ali sam zabrinut zbog toga u kojoj mjeri nasilje na Bliskom istoku također ugrožava društveni mir u Njemačkoj", kazao je njemački predsjednik.

Obraćajući se njemačkoj jevrejskoj zajednici, Steinmeier je rekao da je nasilje nad Jevrejima u Izraelu "potreslo do srži". Nazvao je nepodnošljivim to što se Jevreji osjećaju nesigurno u Njemačkoj i boje se poslati svoju djecu u školu.

"Nećemo tolerirati antisemitizam u našoj zemlji: ni stari ni novi, ni kršćanski ni muslimanski, ni lijevi ni desni", rekao je.

Steinmeier, čiji je položaj predsjednika uglavnom ceremonijalan i namijenjen je da služi kao moralni kompas za zemlju, također se obratio njemačkim stanovnicima palestinskog i arapskog podrijetla.

"Svi biste trebali imati prostora da podijelite svoju bol i očaj nad civilnim žrtvama u Gazi", rekao je, dodajući da je pravo da se to učini na miran način "zagarantovano našim ustavom, ustavom Njemačke, i to je pravo neotuđivo ."

Njemački predsjednik je rekao da terorizam, poticanje na mržnju i pozivi na uništenje države Izrael nisu dio ove garancije..

“Očekujem da ćemo se čvrsto suprotstaviti tome. Hamas ne govori u ime Palestinaca. Upravo suprotno: oni sami postaju žrtve Hamasovog terora", kazao je Steinmeier.

Pozvao je ljude u Njemačkoj s palestinskim i arapskim korijenima da ne dopuste da ih Hamas i njegovi pristaše instrumentalizuju. "Govorite u svoje ime i zauzmite jasan stav protiv terorizma", rekao je.

Dodao je da u Njemačkoj ne smije biti antimuslimanskog rasizma ili opće sumnje prema muslimanima.

Steinmeier je rekao da je današnja Njemačka kozmopolitska, raznolika zemlja, s ljudima različitog porijekla i vjerskih uvjerenja koji žive zajedno. Rekao je da je socijalni mi preduvjet i da je sloboda govora zagarantovana ustavom.

Ali sloboda ima svoje granice gdje se pretvara u nasilje i mržnju, rekao je.

"Antisemitsko huškanje, napadi na sinagoge i paljenje izraelskih zastava nisu izraz slobode", istaknuo je, dodavši da će takvi postupci biti "strogo procesuirani i kažnjavani", dodao je Steinmeier.

"Svako ko živi i želi živjeti u ovoj zemlji mora poštovati pravila mirnog suživota. Svako tko živi u Njemačkoj mora znati za Auschwitz i mora preuzeti odgovornost koja iz toga proizlazi: zaštita jevrejskog života u Njemačkoj dužnost je države i građanska odgovornost", izjavio je, dodajući da se to odnosi na "sve" koji žive u zemlji, prenosi Deutschewelle.