Upozorenje
6

Njemački ministar vanjskih poslova: Rat zbog Sjeverne Koreje bio bi tragičniji od Drugog svjetskog rata

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Oružani sukob zbog problema nuklearnog programa Sjeverne Koreje mogao bi da izazove još tragičnije posljedice nego što je to bio slučaj u Drugom svjetskom ratu, izjavio je njemački ministar spoljnih poslova Sigmar Gabriel.

On je tokom intervuja za Aachener Zeitung rekao da bi mogući rat na Korejskom poluostrvu bio razarajući, te da bi u njemu moglo biti više žrtava nego u Drugom svjetskom ratu.

"Sjevernokorejski lider Kim Jong Un prijeti čitavom regionu držeći prst na crvenom dugmetu", rekao je Gabrijel i dodao da bi globalna zajednica trebalo da strogo izbjegava sankcije protiv Sjeverne Koreje kako bi natjerala Pjongjang da se pridruži pregovaračkom stolu, prenosi TASS.

Situacija na Korejskom poluostrvu ostaje napeta, pošto Pjongjang nastavlja sa razvijanjem nuklearnog i balističkog programa.

Sjeverna Koreja je u julu izvršila balistički test, što je izazvalo oštre reakcije SAD, Japana i Južne Koreje, da bi u utorak, 29. augusta, ispalila još jedan projektil koji je preletio teritoriju Japana.