Pozvao na strpljenje
0

Njemački ministar Trumpu i Bidenu: Treba zadržati "hladnu glavu" do konačnih rezultata

A. B.
Heiko Mass: Za demokratiju su bolji časni gubitnici nego sjajni pobjednici (Foto: EPA-EFE)
Heiko Mass: Za demokratiju su bolji časni gubitnici nego sjajni pobjednici (Foto: EPA-EFE)
Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je pozvao oba kandidata na izborima za predsjednika SAD-a da pokažu suzdržanost dok rezultati ne budu dostupni, dodavši da je neodgovorno pojačavati tenzije.

"Amerika je više od 'one-man showa'. Svako ko nastavi dolijevati ulje na vatru u situaciji poput ove, ponaša se neodgovorno", kazao je Mass.

U jednom od prvih komentara na tok izbora za predsjednika SAD-a, Maas je dodao kako je vrijeme da se zadrži "hladna glava" dok neovisno utvrđeni rezultati glasanja ne budu dostupni.

U izrazito tijesnoj izbornoj utrci u SAD-u, nastavlja se brojanje glasova. Rezultati izbora ovise o tankoj razlici u glasovima u nekoliko ključnih država, piše Reuters.

Republikanski kandidat i aktuelni predsjednik Donald Trump podnio je nekoliko sudskih tužbi nadajući se kako će usporiti suparnika, demokratu Joea Bidena, zbog čega su u nekim dijelovima SAD-a porasle tenzije.

"Kako bi rezultat izbora, koji još nije utvrđen, bio prihvaćen, svi se prvo moraju suzdržati", kazao je Maas dodajući da su časni gubitnici važniji za funkcionisanje demokratije nego sjajni pobjednici.