Svijet
0

Njemački ministar Sigmar Gabriel: Velika Britanija mora platiti za "Brexit"

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemački ministar ekonomije Sigmar Gabriel upozorio je da Velika Britanija mora preuzeti odgovornost za referendum koji je Evropu ostavio kao "nestabilan kontinent", prenosi Guardian.

Sigmar Gabriel mišlljenja je da Velikoj Britaniji ne bi trebalo dozvoliti da zadrži privilegije koje dolaze sa članstvom u Europskoj Uniji (EU) bez preuzimanja odgovornosti za mogući raspad. Njemački ministar dodao je i da bi druge zemlje članice mogle pratiti njihov primjer ukoliko se izlazak Velike Britanije iz EU loše iznese.

"Brexit je loš, ali nas neće oštetiti toliko ekonomski koliko strah. To je više psihološki problem i veliki politički problem", rekao je Gabriel na konferenciji za novinare.

Pristup jedinstvenom tržištu od 500 miliona potrošača jedan je od benefita koji su najviše diskutirani kada se radi o britanskom izlasku iz EU.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju je u intervjuu za ARD rekla da izlazak Velike Britanije iz EU ima veliki utjecaj na EU, te da bi ostale zemlje članice trebale slušati jedna drugu i ne žuriti u preuranjene odluke.

"Ako krenete pogrešno od početka i ne slušate, već reagirate samo u svrhu reagiranja, mnoge se greške mogu napraviti", rekla je Merkel.

U protekle dvije sedmice Merkel se srela sa nekoliko evropskih vođa kako bi se pripremila za skup koji će se desiti 16. septembra u Bratislavi u Slovačkoj sa ciljem podupiranja preostalih članica unije.