Ovisnost o Rusiji
399

Njemački ministar poručio građanima: Manje trošite struju i prestanite koristiti automobile

B. R.
Robert Habeck, ministar ekonomije Njemačke (Foto: EPA-EFE)
Robert Habeck, ministar ekonomije Njemačke (Foto: EPA-EFE)
Njemački ministar ekonomije Robert Habeck je pozvao građane da manje troše struju i da prestanu koristiti automobile, a kako bi se smanjila ovisnost Njemačke o ruskoj nafti i plinu.

"Dobro je i ako tokom Uskrsa možete ići vozom ili biciklom. To je manji trošak i time se šteti predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu", kazao je Habeck koji je član Zelenih.

Smatra da bi svaki Nijemac trebao smanjiti potrošnju energije za 10 posto i time doprinijeti smanjenju energetske ovisnosti o Rusiji. Kako je kazao, snižavanje temperature nije ugodno, ali se niko neće smrznuti. Habeck je pozvao i poslodavce da na jednu ili dvije sedmice omoguće rad od kuće, kao što je to bilo tokom pandemije koronavirusa, a sve da bi se energenti manje trošili.

Njemačka je jedna od evropskih država koja još koristi ruske energente. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je zbog toga kritikovao ne samo Njemačku, već i Mađarsku.

Ove godine je njemački uvoz energenata iz Rusije smanjen, ali ova država i dalje 40 posto od ukupne količine plina uvozi iz Rusije. Kao reakcija na agresiju na Ukrajinu, Njemačka je suspendovala plinovod Sjeverni tok 2.

U njemačkim ekonomskim institutima tvrde da bi momentalni prekid uvoza ruskih energenata do 2023. u Evropi izazvao najveću recesiju, prenosi BBC.