Nakon pritisaka
0

Njemački ministar odbrane Zu Guttenberg podnio ostavku

SRNA
Njemački ministar odbrane Karl-Theodor zu Guttenberg podnio je danas ostavku zbog optužbi da je falsifikovao svoj doktorat.

Guttenberg je novinarima rekao da je to bio "najbolniji korak u njegovom životu", ali da je osjetio da više ne može da vrši svoje dužnosti kao ministar usljed intenzivne duskusije o njegovom radu i njemu kao osobi.

On je tokom proteklih mjeseci priznao da je napravio "ozbiljne greške" u svom doktoratu 2007. godine i odustao je od titule doktora, ali je insistirao na tome da nije namjerno falsifikovao svoj rad.

Zu Guttenbergu je krajem prošle sedmice oduzet doktorat. 

"Univerzitet Bayreuth povlači Zu Guttenbergovu titulu", saopštio je na konferenciji za novinare predsjednik ove akademske ustanove Reidiger Borman. 

Međutim, pritisak na Zu Guttenberga  i dalje je rastao i skandal je dominirao novinskim naslovima u Njemačkoj uprkos tome što ga, prema rezultatima anketa, većina Nijemaca podržava.

Oko 23.000 njemačkih akademika juče se pridružili pozivima za Zu Guttenbergovom ostavkom i poslali su njemačkom kancelaru pismo protesta zbog njene odluke da on ostane u vladi.
"Uvijek sam bio spreman za borbu, ali moram da priznam da sam dosegao granicu"; rekao je Zu Guttenberg novinarima u njemačkom Ministarstvu odbrane.