Njemačka
0

Guttenberg odbio da se povuče s mjesta ministra

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemački ministar odbrane Karl-Theodor zu Guttenberg u srijedu je pred poslanicima Bundestaga odbacio optužbe da je svjesno manipulisao u aferi ''doktorat-plagijat' i ponovo odbio zahtjeve opozicije da se povuče s mjesta ministra.

"Očito sam bio preopterećen", rekao je Guttenberg, mladi baron koga pojedni mediji bez obzira na to koliko to zvuči pardoksalno nazivaju nosiocem antielitizma, i ponovio da je u svom doktoratu, koga se odriče, napravio greške.

Mediji javljaju da će Univerzitet u Bairoithu, gdje je doktorirao, možda još u toku dana oduzeti sporni doktorat, napisan na više od 470 stranica.

Profesor prava iz Bremena Andreas Fischser-Leskano je prije nekoliko dana, pri rutinskom čitanju, otkrio da je mladi baron od drugih do riječi preuzeo mnoge pasuse, koje nije označio u fusnotama, kao što to pravila nalažu.

Ovaj profesor smatra da u Guttenbergovovom doktoratu, koji je ministar odbranio 2007. godine, na više mjesta nedostaje jasan naučni dokaz.

"Tekst-duplikati se provlače kroz cijeli rad i kroz sve dijelove sadržaja", rekao je Fischer-Leskano.

Nakon toga se pokrenula priča o ministru - zvijezdi konzervativne bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), ''sestrinske'' partije Hrišćansko-demorkatske unije (CDU), kancelarke Angele Merkel, koja je ministru vojske, kao i ogromna većina Nijemaca, dala podršku.