Svijet
0

Njemački helikopter spasio egipatski teretnjak od pirata

FENA
Njemački vojni helikopter u četvrtak je otjerao pirate koji su pokušali oteti egipatski brod kod obale Somalije. Jedan od članova posade broda ranjen je u napadu.

Tanker s 31 članom posade prolazio je kroz Adenski zaliv na putu ka Aziji kada su pirati naoružani puškama u gliserima počeli da ga proganjaju, saopćio je Noel Choong iz centra za izvještavanje o piratstvu Međunarodnog pomorskog biroa, javio je AP.

Brod u prolazu uzbunio je biro sa sjedištem u Kuala Lumpuru, koji je zatražio od multinacionalne koalicije u regiji da pomogne, saopćio je Choong.

Odgovarajući na poziv, njemačka vojna fregata Karlsruhe poslala je helikopter, saopćio je vojni glasnogovornik koji je tražio da ostane anoniman pozivajući se na vojnu politiku.

Pirati su pobjegli dok se helikopter primicao brodu, ali su prije otvorili vatru i ranili jednog od članova posade.

Drugi helikopter, koji je prevozio medicinsko osoblje, izvukao je ranjenog člana posade koji je zbrinut na fregati Karlsruhe, navodi se u saopćenju.

Njemačka mornarica nalazi se se u svojoj prvoj akciji protiv pirata na Rogu Afrike, prenio je DW.

Njemački ministar odbrane Franz Josef Jung u utorak se u Džibutiju oprostio od posade fregate Karlsruhe, na kojoj se nalazi 240 vojnika. Oni će u okviru misije Atalanta ispred obala Somalije štititi civilne i teretne brodove od piratskih napada.

Pirati su tokom ove godine napali više od 200 brodova, a 12 brodova i 300 članova posade i dalje je u rukama otmičara pirata.

Njemački ministar odbrane Jung je izjavio za Bild Zeitung da vojnici Bundeswehra imaju robusniji mandat nego ikada do sada.