Svijet
0

Njemačke vlasti izrazile bojazan od moguće regrutacije izbjeglica

Klix.ba
Foto:EPA
Foto:EPA
Ured za zaštitu ustavnog poretka Njemačke smatra kako postoji velika opasnost da radikalni islamisti zloupotrijebe nezavidan položaj imigranata i zloupotrijebe ga s ciljem njihove regrutacije u svoje svrhe.

Njemačke vlasti već su upratile pokušaje pojedinaca, koji se sumnjiče za povezanost s tzv. Islamskom državom, da stupe u kontakt s migrantima koji se nalazi u azilantskim centrima širom Njemačke.

"Veoma nas zabrinjava to da islamisti, pod krinkom humanitarnih radnika, svjesno pokušavaju zloupotrijebiti situaciju u kojoj se ovi ljudi nalaze. Naročito se bojimo za mlade ljude koji su sami, bez rodbine i prijatelja, stigli u Njemačku", izjavio je za njemački Spiegel Hans-Georg Maassen, šef Ureda za ustavnu zaštitu Njemačke.

Hans Georg Maassen (Foto:EPA)
Hans Georg Maassen (Foto:EPA)

Iz ove ustanove smatraju kako još ne postoji strategija za borbu protiv ove pojave, ali dodaju da su već započeli sa edukacijom uposlenika azilantskih centara i izbjegličkih kampova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke ističe kako ne postoji pretjerana opasnost od ulaska terorista izbjegličkim putevima, međutim, kako prenosi Spiegel, policija istražuje 60 slučajeva.

"Ne možemo još ništa potvrditi sa sigurnošću, ali sve je više dokaza da džihadističke organizacije koriste imigrantske puteve kako bi u zemlju uvele svoje ljude", rekao je Maassen.

Iz Ureda za zaštitu ustavnog poretka Njemačke ističu kako je broj njihovih državljana koji se pridružuju raznim grupacijama na Bliskom Istoku u stalnom porastu. Prema podacima kojima trenutno raspolažu, više od 740 Nijemaca trenutno se bori na ratištima u Siriji i Iraku.

Dodaju da se u Njemačku vratila trećina boraca, a da ih je oko 120 izgubilo život.