Svijet
2

Njemačke novine na udaru zbog antisemitizma i Zuckerberga

Klix.ba
Njemački list Süddeutsche Zeitung je optužen za antisemitizam nakon što su u svojim karikaturama prikazali Marka Zuckerberga, osnivača Facebooka, kao hobotnicu koja kontrolira svijet.

Karikature su objavljene u petak nakon vijesti da je Facebook kupio Whatsapp. Dvadesetdevetogodišnji osnivač Facebooka je prikazan kao hobotnica sa kukastim nosom, mesnatim usnama i kovrdžavom kosom, karakteristikama tipičnim za one u nacističkim karikaturama gdje su se predstavljali pripadnici jevrejskog naroda.

Karikatura snažno podsjeća na antisemitske iz nacističke ere, izjavio je Efraim Zuroff iz Simon Wiesenthal centra za Jerusalem Post.

Ako iko ima dvojbu u vezi s tim da li se radi o antisemitskim karikaturama ili ne, dovoljno je da pogleda nos koji je na njima prenaglašen, što u stvarnosti nije slučaj kod Zuckerberga, kazao je on, i dodao da su karikature "apsolutno odvratne".

Karikature prikazuju Zuckerberga koji je odgajan kao jevrej, a sada se smatra ateistom, kako poput hobotnice kontrolira sve računare oko sebe. Na jednoj od njih drži i logotip Whatsapp koji je njegova kompanija kupila nedavno.

Rabin Abraham Cooper je za Algemeiner podsjetio i da je sama hobotnica korištena u vrijeme nacističke vladavine kako bi se prikazali Jevreji. S druge strane u e-mailu koji je poslao Jerusalem Postu u ponedjeljak, karikaturista Burkhard Mohr se izvinio, kazavši da to nije bila njegovo namjera te da su antisemitizam i rasizam ideologije koje su mu potpuno strane.

Također, njemački list je jučer na svom Twitter nalogu jednostavno napisao: Izvinjavamo se zbog karikature, a Mohr je nacrtao novu karikaturu koja je ponovo objavljena i gdje je umjesto Zuckerbergovog lica ostavljena rupa.