Odluka parlamenta
22

Njemačka zvanično legalizovala kanabis, no postoji "kvaka"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemački parlament podržao je novi zakon koji dopušta rekreacijsku upotrebu kanabisa. Prema zakonu, starijima od 18 godina u Njemačkoj bit će dopušteno posjedovanje znatnih količina kanabisa, ali će stroga pravila otežati kupovinu droge.

Pušenje kanabisa na mnogim javnim mjestima postat će legalno od 1. aprila. Na javnim mjestima dopušteno je posjedovanje do 25 grama. U domovima, zakonska granica bit će 50 grama.

Policija u nekim dijelovima Njemačke, poput Berlina, već često zatvara oči pred pušenjem u javnosti, iako je posjedovanje droge u rekreativne svrhe nezakonito i može se kažnjavati. Upotreba droga među mladima raste godinama uprkos postojećem zakonu, kaže ministar zdravstva Karl Lauterbach, koji potiče reforme.

Njemačka želi ovime potkopati crno tržište, zaštititi pušače od kontaminiranog kanabisa i srezati dotoke prihoda skupinama organiziranog kriminala. Ali legalni kafići s kanabisom neće iznenada niknuti diljem zemlje.

Žestoka rasprava o dekriminalizaciji kanabisa već godinama traje u Njemačkoj, a grupe ljekara izražavaju zabrinutost za mlade ljude, a konzervativci govore da će liberalizacija potaknuti upotrebu droga.

Simone Borchardt iz opozicionog konzervativnog CDU-a rekla je ispred Bundestaga da je vlada nastavila sa svojim "potpuno nepotrebnim, zbunjujućim zakonom" bez obzira na upozorenja ljekara, policije i psihoterapeuta.

No Lauterbach je rekao da trenutna situacija više nije održiva

"Broj potrošača u dobi između 18 i 25 godina udvostručio se u posljednjih 10 godina", kazao je Lauterbach.

Zakon koji su zastupnici odobrili u petak je ipak dosta komplikovan. Pušenje kanabisa u nekim će područjima, na primjer u blizini škola i sportskih terena, i dalje biti protuzakonito. Ono što je najvažnije, tržište će biti strogo regulirano pa kupovina droge neće biti laka.

Originalni planovi da se licenciranim trgovinama i apotekama dopusti prodaja kanabisa odbačeni su zbog zabrinutosti EU da bi to moglo dovesti do porasta izvoza droga.

Umjesto toga, nekomercijalni klubovi, nazvani "društveni klubovi kanabisa", razvijat će se i distribuirati ograničenu količinu droge.

Svaki klub će imati gornju granicu od 500 članova, konzumacija kanabisa na licu mjesta neće biti dopuštena, a članstvo će biti dostupno samo stanovnicima Njemačke. Također će biti dopušten uzgoj vlastitog kanabisa, s dopuštenim do tri biljke marihuane po kućanstvu.

To znači da bi Njemačka mogla biti u paradoksalnoj poziciji da dopusti posjedovanje prilično velikih količina droge, dok bi u isto vrijeme otežala nabavu.

Redovni pušači bili bi povlađteni, ali povremeni bi korisnici imali problema s legalnom kupovinom, a turisti bi bili isključeni. Kritičari kažu da će to samo potaknuti crno tržište.

Tokom sljedećih nekoliko godina, vlada želi procijeniti učinak novog zakona, te na kraju uvesti licenciranu prodaju kanabisa. Ali s obzirom na to koliko je dosad bila rasprava bila izazovna, ništa nije sigurno.

U međuvremenu, opozicioni konzervativci kažu da će, ako iduće godine uđu u vladu, u potpunosti odbaciti zakon. Nije vjerovatno da će Njemačka uskoro postati novi evropski Amsterdam.