Komentari (224)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Clanak ne sadrzi kljucnu informaciju, a to je da u Njemackoj svi katolici placaju crkveni porez. Ta informacija je za neupucene vazna, jer ovako ispada da kao Njemacka samo muslimanima uvodi porez, sto nije tacno.
@enez Izjasnis se o tome (moras) kojoj religiji pripadas, bilo da si Njemac ili Eskim koji zivi i radi u DE, sa razlikom da do sada oni koji nisu katolici ili protestanti nisu placali porez
Ali to nije poenta mog komentara
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Bilo bi odlicno da klix povremeno ubaci koji clanak o gramatici, prije svega o koristenju negacije “ne” ispred glagola (mislim da se uci u 2. razredu osnovne), jer vecina komentatora ne vlada time. Komentari su vecinom ionako suplji, al’ sto su komentatori nepismeni to je nevidjeno!
mediji pogrešno interpretira ovu i inicijativu.
Prvo doseljenici se moraju prilagoditi zakonima drzave u koju dolaze. Pa ako placaju vjernici Crkvi zasto ne bi onda i muslimani placali dzamijama? Mislim da 3% godisnjih primanja katolici izdvajaju iz svog djepa za Crkve. Zanimljivo bi bilo uvesti ovo isto u BIH kao i oporezivati vjerske institucije a ne samo da se oporezuje imovina i primanja gradjana. Pa da vidim onda visinu plata kod lopova iz Crkvenih struktura i Islamske zajednice.
Muslimani već plaćaju porez tj zekāt što je obaveza svakog muslimana.
@Waleed... i 'bace' na sergiju.
@Waled ja evo nigdje ne nadjoh da se taj izraz zove porez.Značenje Zekata Ime dolazi od arapskog i znači, slobodno prevedeno, čistoće ili čestitosti rasta. Također je poznat pojam Sadaka. On se zalaže za milosrđe, koje također postaje jasno sa Zekatom. Zekat i Sadaka su način da se podcrta vlastito dostojanstvo (olur). Taksu ili danak na zekat mora se koristiti u interesu muslimana. Osoba koja čini danak (taksu) nema ovdje izbora (secim).Ako sam u krivu,ispravite me.
@ZlocestaNejra Ti ne znaš historiju.....
U drzavi njemackoj u kojoj je polovina stanovnistva njemaca nevjernici, sasvim je normalno da se oporezuju dodatno vjernici .
ups , ali bi trebali da to nekome ide a ne na jednu kamaru. Ujedno i mnogi muslimani placaju serijetski porez i to bi se trebalo urediti , jer nije malo 2,5% dodatno na onih njihovih 60tak posto poreza , svih poreza. ..preraditi to za sve .
E moje svabe ne dajte bandi nista,muslimani jednom kad puste korov Bog ih ne moze otjerat ....kod nas turci dosli prije 600 godina evo ih i dan danas su tu ,pogotovo poturice..cak su si i dali pravo da si izmisljaju nacionalnost i jezik na osnovnu nase hriscansko pravoslavne zemlje BOSNE.
Kad dodjes u Njemacku prijavit se odmah te pitaju za vjeru..ako se zelis izjasniti kao katolik onda ti odbija manju svotu od place...evo sad vazi i za ljude islamske vjeroispovjesti
@KraljTvrtko01Ako si ateista onda nista :-)
Ako se ovo desi, to ce biti najbolja stvar koja se muslimanima u njemackoj mogla desiti
Sirom svijeta napravit' cjenovnik: svaki otkucaj sa zvonika - toliko, svako 'Allah Akbar' - toliko i toliko; budista meditira na javnom mjestu, hoce 'nirvanu' - ovo je cijena, pa izvoli; prekoracis prag u 'boziju kucu'- uchipi se; u intimi, kuci - mozes, s popustom. A subvencionirati, nudit' podsticaje ateisti. Paralelno sa obnovljivom energijom... Mozda da i spasimo planetu.
Tekbir
Dva miliona po jedan euro mmjesecno i vlada ce normalno taj prihod oporezovati sa jedno 25%? I eto im 250 000 eura cisti para. Pametni
@jajce Nije to zbog para nego zbog evidencije i statistike
posteno
Vrlo dobro, odlicno!! Pored toga sto ce iz drzavne kase npr.. izgradnja nove Dzamije biti financirana (ako zato bude potrebe), obezbjedena vjeronauka za djecu, licni dohodak za Imame, sahrane i mnogo toga, Ojacat ce i Islamska Zajednica !! Ujedno imat ce jednako pravo kao i Katolici.
Nepetljajte se gdje vam nije mjesto ! Baš me interesuje kakav bi bio komentar da muslimani poćnu da diriguju crkvama šta će i kako će raditi ! NEĆAĆKAJTE MEČKU ĐE NETREBA , ŽIVITE SVOJ ŽIVOT I UREDUJTE SVOJU VJERU PO SVOM NAHOĐENJU I DOZVOLITE ISTO TO DRUGIMA , A U OVOM SLUČAJU MUSLIMANIMA !
A imaju bolje mišljenje vjeruj o migrantima nego o tebi, koje god si vjere, kad kažeš da si iz BiH. Mi smo za njih neandertalci i malograđani.
@Realno09 Koji Hrvat da govori da je iz BiH i zašto da ga itko pita, kad u Njemačku ide sa Hrvatskom putovnicom. Diskriminacija se vrši na predaji papira.
Ne misle to oni samo o Bosni, nego o komplet Balkanu, osim ako Hrvatsku nisu premjestili s Balkana, misle to i o njoj. Turizam nam se raspada jer ljudi misle da je još ratno stanje, a kako i da ih krivimo.
Sada će se pokazati koliki su vjernici mošnje ;)