Svijet
10

Njemačka: Zbog dojave o bombi evakuisana zgrada SPD-a, sumnja se na desničare

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedište njemačke Socijaldemokratske partije (SPD) evakuisano je danas nakon dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi.

Zvaničnici stranke čije se sjedište nalazi u glavnom gradu Berlinu tvrde da su od ponedjeljka primili veliki broj prijetnji. Generalna sekretarica stranke Yasmin Fahimi saopćila je da je prijetnja primljena u 15 sati.

Prijetnja je došla u vrijeme kada je predsjednik stranke Sigmar Gabreal posjetio Heidenau, gradić na istoku Njemačke koji služi kao prihvatilište za veliki broj bliskoistočnih izbjeglica.

Prihvatni centar u tom gradu otvoren je prošlog vikenda, a proces je obilježen nemirima koje su uzrokovali ultranacionalisti koji se protive planu države da određenom broju izbjeglica pruži privremeni dom.

Pretpostavlja se da će do kraja godine u njemačkoj azil zatražiti najmanje 800.000 izbjeglica i migranata iz Afrike i sa Bliskog istoka.

SPD je druga najjača partija u njemačkoj koja u Bundestagu drži 193 poslanička mjesta od dostupnih 631. Zajedno sa Kršćansko-socijalnom unijom i Kršćansko-demokratskom unijom Angele Merkel stranka tvori trenutnu vladu Savezne republike.