Svijet
0

Njemačka: Završena posjeta pape Benedikta XVI

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Papa Benedikt XVI se u nedjelju navečer vratio iz Njemačke u Rim nakon posjeta obilježenog govorom u parlamentu u Berlinu i ekumenskim susretom s protestantima u Erfurtu, na istoku Njemačke.

Papa kojem su 84 godine, završio je svoj četverodnevni pohod u Freiburgu, utvrdi katoličanstva na jugozapadu zemlje, gdje se na misi na otvorenom u nedjelju okupilo 100.000 vjernika. Papa je od četvrtka održao oko 18 govora, među kojima i govor u Bundestagu (donjem domu parlamenta) u Berlinu i predvodio je tri mise tokom ovog 21. putovanja u inozemstvo.

U nedjelju, zadnjeg dana posjeta Njemačkoj, Benedikt XVI je zatražio od njemačkih katolika da se ne dijele i da mu ostanu vjerni.

Kako javljaju agencije, čini se da je poruka njemačkim katolicima da ostanu ujedinjeni bila upućena stotinama "disidentskih" teologa i vjernika iz reformskog pokreta Wir sind Kirche (Mi smo Crkva) i ekumenske mreže Die Kirche von Unten (Crkva odozdo) koji se pokušavaju odvojiti od crkvenih struktura.

Katolička crkva u Njemačkoj, premda je bogata i ima 24 miliona vjernika, trenutno stagnira, pošto su mnogi vjernici napustili Crkvu, uglavnom zbog pedofilskih skandala. Papa je, kao što je činio i na drugim svojim putovanjima, u petak u Erfurtu razgovarao s pet žrtava spolnog zlostavljanja svećenika.

Papa je tog dana odao počast Martinu Lutheru u Erfurtu, gradu u kojem je prije gotovo 500 godina studirao autor protestantske reforme. Protestanti su pozitivno ocijenili taj snažan simbol, požalivši ipak što Papa nije iznio konkretne prijedloge za ekumenizam.