Susret u Berlinu
0

Merkel i Papa razgovarali o jedinstvu Evrope

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka kancelarka Angela Merkel susrela se u četvrtak nakratko u Berlinu s poglavarom Rimokatoličke crkve papom Benediktom XVI, koji se posebno interesovao za temu jedinstva Evrope, prenose njemački mediji.

U kratkoj razmjeni mišljenja Merkel i Pape, koji boravi u višednevnoj posjeti svojoj domovini, bilo je riječi, posebno, o evropskim temama i finansijskoj krizi.

"Papa je pokazao interesovanje posebno za temu Evrope i evropsko jedinstvo", rekla je Merkel nakon susreta.

Papa i Merkel su se sreli u zgradi Njemačke biskupske konferencije, a ne u Kancelarskoj službi, ukazuju mediji.

Papa Benedikt XVI je na početku svoje posjete Njemačkoj upozorio na sve veću ravnodušnost prema religiji i rekao da je za zajednički život potrebna vjera kao povezujuća baza, inače će svako živjeti samo svoj individualizam.

Papa je, pred oko 1.000 gostiju u predsjedničkom dvorcu Belvi u Berlinu, rekao da je religija nužna kao osnova za funkcionisanje zajedništva u društvu i da je, uprkos zvaničnom karakteru posjete, on tu da bi se sreo s ljudima i govorio o Bogu.

"Sretan sam da riječ božju mogu da donesem u mojoj domovini", rekao je Papa, koji je u četvrtak dočekan uz najviše vojne počasti, ali i proteste protivnika njegove posjete, okupljenih u Berlinu ispred Brandenburške kapije.

Među onima koji se protive njegovoj posjeti su žrtve seksualnog zlostavljanja djece u redovima katoličke crkve, ali i pripadnici homoseksualnih organizacija. Njemačka policija jakim snagama osiguravala proteste.

Papa će u četvrtak govoriti i u Bundestagu, a bojkot njegovog obraćanja najavilo je oko 100 poslanika.

Posjeta poglavara Rimokatoličke crkve se završava 25. septembra.