Bundestag izglasao zakon
0

Njemačka zatvara nuklearke do 2022.

FENA
Angela Mercel (Foto: Reuters)
Angela Mercel (Foto: Reuters)
Njemački parlament Bundestag izglasao je u četvrtak velikom većinom zastupnika zakon koji određuje postepeno zatvaranje nuklearnih elektrana do 2022.

"Ovo je zajednički, nacionalni projekt koji iziskuje saradnju svih snaga u zemlji“, rekao je tokom parlamentarne rasprave koja je prethodila glasanju, njemački ministar zaštite okoliša Norbert Roettgen.

Za odustajenje od atomske energije i postepeno gašenje preostalih nuklearnih elektrana glasali su, osim stranaka vladajuće demokršćansko-liberalne koalicije i zastupnici oporbenih stranaka Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i stranke Zelenih.

Stranka Ljevice glasala je protiv zakona jer smatra da proces gašenje njemačkih nuklearnih elektrana ide presporo.

Prema danas prihvaćenom zakonu sedam najstarijih nuklearnih elektrana, koje su nakon katastrofe u Fukushimi u martu ugašene i privremeno isključene iz mreže, više neće biti puštane u pogon. Isto vrijedi i za nuklearnu elektranu Kruemmel koja je do sada bila podložna kvarovima. Devet preostalih nuklearnih elektrana bit će ugašeno i isključeno s mreže do 2022.

Koalicijska vlada Angele Merkel još je prošle godine poništila sličan zakon kojeg je donijela bivša socijaldemokratsko-zelene vlada te je donijela odluku o produženju rada njemačkih nuklearki do 2040. Nakon potresa i tsunamija u Japanu i nuklearne katastrofe u Fukushimi, vlada Angele Merkel odlučila se na povratak ubrzanom odustajanju od atomske energije.

Predvodnik oporbe, predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel odluku o povratku Angele Merkel ubrzanom odustajanju od nuklearne energije nazvao je „Waterloom na polju energetske politike“ za saveznu vladu.