Svijet
0

Njemačka: Poslanici glasali za gašenje nuklearki

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Njemački poslanici, većina i opozicija, glasali su u četvrtak za zakon koji će od Njemačke napraviti najveću ekonomsku silu koja odustaje od atomske energije.

Petsto i trinaest poslanika je usvojilo tekst koji predviđa da će se posljednji od 17 njemačkih nuklearnih reaktora ugasiti najkasnije 31. decembra 2022. godine. Sedamdeset i devet poslanika je bilo protiv, a suzdržanih je bilo osam.

Lider ogranka socijaldemokratske opozicije (SPD) Sigmar Gabriel pozdravio je "historijski" dan.

Socijaldemokrati su se pridružili projektu Angele Merkel, kao i Zeleni, iako gube jedno od glavnih poglavlja političke borbe.

Kada su socijaldemokrati i Zeleni bili na vlasti 2000. godine odlučili su da se odustane od nuklearne energije, ali je Angela Merkel odustala od rokova pod pritiskom nuklearnog lobija, uprkos mišljenju javnog mnijenja koje je duboko protiv civilnog korištenja nuklearne energije.

Konzervativna kancelarka je promijenila mišljenje poslije katastrofe u japanskoj centrali Fukushima i odlučila da što brže ugasi njemačke reaktore.

Njemački gornji dom Bundesrat razmatrat će tekst zakona sljedeće sedmice, što bi trebalo da bude formalnost, javio je AFP.