Svijet
1

Njemačka vlada formira krizni štab za poplavljena područja

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Kišne padavine uzrokovale su poplave koje su ugrozile istočne i južne dijelove Njemačke, a glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert je izjavio da će kancelarka Angela Merkel sutra posjetiti krizna područja i da će njemačka vlada oformiti Ured za područja zahvaćena poplavama.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Friedrich je posjetio poplavljeno područje Saksonije. Nakon obilaska poplavljenih područja helikopterom, Freidrich će se sastati sa lokalnim vlastima u gradovima Grimma i Glauchau.

Hiljade ljudi su evakuirani iz poplavljenih kuća, a nivo vodostaja rijeka neprestano raste. Vojska, ekipe civilne zaštite i građani pokušavaju da branama od pješčanih vreća zaštite naselja. Nastava u nekoliko škola danas je otkazana, a veliki problem stvara i prekid električne energije u mnogim poplavljenim mjestima.

Posljednja mjerenja vodostaja rijeke Dunav u bavarskom gradu Passau pokazala su nivo od 12,2 metara, dok je vodostaj rijeke Inn 9,6 metara. U ovom gradu očekuju najveći vodostaj rijeka od 1954. godine.

Željeznička stanica u Rosenheimu je zatvorena, a otkazane su mnoge vozne linije prema ugroženim pokrajinama. Poplave su izazvale i blokadu odvijanja automobilskog saobraćaja na pojedinim saobraćajnicama na jugu i istoku Njemačke.

Lutz Belech iz Ureda za prirodne nepogode u Saksoniji je kazao da je situacija u gradu Zeitzu dramatična, a da sve ekipe pokušavaju spasiti stanovništvo u Leipzigu.

Jučer su se sirene za upozorenje od prirodnih katastrofa čule u nekoliko gradova, a danas su upozoreni i stanovnici Oberelbea i Dresdena.