Svijet
0

Njemačka uoči prvenstva: Upozorenja na mogući rasizam izazvala kontroverze

FENA
Upozorenja bivšeg glasnogovornika njemačke vlade i urednika socijaldemokratskog časopisa "Vorvaerts" ("Naprijed"), Uwe Carstena Heyea, koji je tamnopute goste predstojećeg Svjetskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj upozorio na to da ne odlaze u istočne dijelove zemlje zbog opasnosti od ekstremno desnih napada, u četvrtak je izazvala kontroverznu raspravu u njemačkoj javnosti.

"Heyeove izjave su potpuno neodgovorne", izjavio je potpredsjednik zastupničkog kluba demokrašćanske Unije CDU/CSU Wolfgang Bosbach TV postaji ARD. "Mi ne možemo paušalno bacati optužbe na cijele dijelove zemlje", smatra Bosbach.

Heyeovom upozorenju usprotivio se i njegov socijaldemokratski stranački kolega i potpredsjednik Bundestaga Wolfgang Thierse, koji također drži nedopustivim optužbe na račun cjelokupnog stanovništva pojedinih dijelova zemlje.

"Neke savezne pokrajine, poput Brandenburga, zaista muku muče s desnim ekstremizmom, ali se tamošnji građani i bore protiv takvih pojava", zaključio je Thierse, koji i sam potječe iz bivše Istočne Njemačke.

U Hayeovu obranu je istodobno stao i veći broj političara različitih stranaka. Predsjednik zastupničkog kluba stranke Zelenih u Europskom parlamentu Daniel Cohn Bendit pokazao je razumijevanje za Heyovo upozorenje.

"Svi znamo da ima dijelova istočne Njemačke gdje se, primjerice, djeci s migrantskim podrijetlom ne može preporučiti da idu na ljetovanje. To je činjenica. Rasizam je u nekim dijelovima zemlje postao moda i tomu treba stati na kraj", zaključio je Bendit.

Poznati berlinski politolog i potpredsjednik Međunarodne lige za ljudska prava, Nijemac afričkog porijekla Yonas Endrias potvrdio je Cohn Bendtove navode.

"Nikome od nas tamnoputih ne bi palo na pamet da s obitelji ode na izlet u Brandenburg. I na zapadu zemlje ima rasista, ali vjerojatnost da u Brandenburgu dobijete po nosu samo zato jer ste tamnoputi mnogo je veća", zaključio je Endrias.

Bivši glasnogovornik vlade Heye je u najnovijem broju tjednika "Vorvaerts" tamnoputim nogometnim naviječima iz cijelog svijeta preporučio da izbjegavaju pojedine dijelove istočne Njemačke, nakon čega su premijer i vice premijer Brandenburga Matthias Platzek i Joerg Schoenbohm zatražili njegovu ostavku.

Rasprava oko Heyeovog istupa je vrhunac višemjesečne rasprave oko toga da li je istok Njemačke, područje bivšeg DDR-a, skloniji rasizmu i mržnji prema strancima od ostatka zemlje.