Abdullah Gül
0

"Njemačka treba pomoći turskim imigrantima da se bolje integriraju"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Turski predsjednik Abdullah Gül u utorak je zatražio od političara u Njemačkoj da ne koriste pitanje imigracije kako bi stekli političke poene te da bi umjesto toga trebali pomoći Turcima da se bolje integrišu u njemačko društvo.

Gül je govorio na zajedničkoj pres-konferenciji s njemačkim predsjednikom Christanom Wulffom, koji je u petodnevnoj posjeti Turskoj, dok njegova zemlja sve žešče raspravlja o integraciji miliona stranaca.

Njemačka kancelarka Angela Merkel dugo je skeptična prema ideji zemlje imigranata a na nedavnom stranačkom kongresu proglasila je ideju "multikulturnog društva" u Njemačkoj propalom. Ona je insistirala da imigranti koji žive u Njemačkoj moraju prihvatiti norme te zemlje.

Hrišćanski demokrati Merkelove već dugo pokušavaju okupiti svoje pristalice oko obećanja da će biti oštriji prema imigraciji, uprkos manjku obučenih radnika u Njemačkoj za koji mnogi tvrde da može biti nadoknađen radnom snagom iz inostranstva zbog sve starijeg stanovništva.

  • Umjesto da se pitanje integracije koristi u političke ciljeve, svako mora pomoći u postizanju rješenja, izjavio je turski predsjednik novinarima.

Gül je izjavio da Turci koji žive u Njemačkoj trebaju naučiti govoriti njemački "radi vlastite koristi, radi svojih porodica, tako da mogu biti od koristi za svoju okolinu i društvo".

Turski predsjednik izjavio je, ipak, da i Njemačka i Turska nisu uspjele da osiguraju dovoljno smjernica turskim imigrantima, od kojih su mnogi otišli u Njemačku kao "gostujući radnici" u 1960-im kako bi pomogli u obnovi poslijeratne Njemačke.

  • Ne bismo trebali kriviti njih. Mnogi su otišli u njemačke gradove (iz turskih sela) a da nisu ugledali (turski) grad. Niti vi niti mi nismo bili u stanju da pružimo neophodno liderstvo, kazao je.

Wulff je izjavio kako su brojni imigranti uspješno integrirani u Njemačkoj, ali je dodao da se njemački "strahovi zbog vjerskog fundamentalizma i terorizma" ne mogu ignorisati.

Kazao je da imigranti moraju učiti njemački jezik "od ranog doba", javio je AP.