Suprotno odluci EU
44

Njemačka sama odlučila kome će otvoriti granice: Na listi Crna Gora, ali ne i Srbija

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemački zvaničnici danas su donijeli odluku kojim zemljama će otvoriti svoje granice bez ikakvih restrikcija. Prema ovoj listi samo za državljane osam zemalja dozvoljen je prelazak njemačke granice bez negativnog testa na koronavirus ili obaveze samoizolacije, a među njima je i Crna Gora.

Druge zemlje kojima Njemačka već od sutra, 2. jula, otvara granice bez restrikcija su Australija, Gruzija, Kanada, Novi Zeland, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Nadležni u Njemačkoj redovno će ažurirati ovu listu, što znači da može doći do promjena i kada je riječ o otvaranju granica prema drugim zemljama. Ono što je važno jeste da ulazak u Njemačku ovisi o mjestu gdje je putnik prethodno boravio, a ne o njegovom državljanstvu.

Putovanja u Njemačku moguća su iz trećih zemalja koje nisu navedene na prvobitnom popisu, ali pod određenim uvjetima. Podsjetimo da su iz Ambasade BiH u Njemačkoj danas stigle informacija kako će se iz BiH moći ući u Njemačku uz negativan PCR test ili karantin. Ranije njemačke vlasti nisu priznavale PCR test urađen u BiH.

Crna Gora jedina je zemlja iz naše regije kojoj Njemačka otvara svoje granice. Na njemačkoj listi sigurnih zemalja i dalje se ne nalazi Srbija, što znači da za one koji putuju u Njemačku iz Srbije i dalje važe propisi o karantinu ili negativnom PCR testu. Međutim, prema jučerašnjoj "bijeloj listi" koju su donijeli evropski zvaničnici, državljanima Srbije dozvoljen je ulazak u EU.

Ipak, pored odluke evropskih diplomata, svaka članica EU sama za sebe može donijeti listu zemalja kojima otvara granice, što je Njemačka među prvima učinila.

Ko još može u Njemačku

Na temelju odluke njemačkih vlasti putovanja u ovu zemlju moguća su i za sljedeće skupine:

  • Državljane Njemačke i državljane drugih zemalja članica Evropske unije, zemalja povezanih sa Schengenom (Island, Lihtenštajn, Norveška, Švicarska) i Ujedinjenog Kraljevstva;

  • Državljane trećih zemalja s važećom dozvolom boravka u Njemačkoj. To se odnosi na članove porodica državljana trećih zemalja koji putuju u Njemačku radi spajanja s porodicom ili u posjetu porodici iz hitnih razloga;

  • Zdravstvene radnike, istraživače i njegovatelje starijih osoba;

  • Strane stručnjake i visoko kvalificirano osoblje čiji je rad potreban u Njemačkoj i ne može se odgoditi ili provoditi u inozemstvu;

  • Osoblje koje se bavi prijevozom robe

  • Sezonske radnike u poljoprivredi;

  • Mornare;

  • Strane studente čiji studij se ne može u potpunosti nastaviti izvan Njemačke;

  • Osobe kojima je potrebna međunarodna zaštita ili traže zaštitu iz drugih humanitarnih razloga;

  • Diplomate, osoblje međunarodnih organizacija, vojno osoblje i humanitarne radnike;

  • Državljane Njemačke koji se vraćaju u svoju domovinu;

  • Putnike u tranzitu.

Kada je riječ o zemljama za koje važi pravilo dvosedmične samoizolacije, sve informacije dostupne su na web stranici Saveznog ministarstva unutarnjih poslova.