Svijet
85

Njemačka: Policijski službenik prisiljavao muslimana da jede pokvarenu svinjetinu

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Njemačko tužilaštvo istražuje policijskog službenika koji je navodno zlostavljao dvije izbjeglice, Afganistanca i Marokanca, tjerajući jednog da jede pokvarenu svinjetinu s poda.

Policijski službenik je optužen za hvalisanje o brutalnom činu koji je podijelio preko poruka i fotografija putem aplikacije WhatsApp svojim kolegama u Hannoveru.

Grupa za ljudska prava Pro Asyl osudila je ovaj incident nazvavši ga rasističkim i nehumanim, te tražili da se kazne i policajci koji su bili saučesnici u ovom nasilju.

Policajac je suspendovan zbog fizičkog zlostavljanja i ilegalnog posjedovanja oružja, a pretražili su mu kuću i radno mjesto.

Prema navodima medija, u martu prošle godine stigle su prve poruke u kojima se hvali kako je tukao, davio i gurao prste u nos 29-godišnjem Afganistancu kojem su noge bile svezane lisicima. Pritvoren je jer nije imao dokumente uz sebe.

"Bilo je zabavno, vrištao je kao svinja", napisao je policajac.

Nekoliko mjeseci kasnije, žrtva je bio 19-godišnji Marokanac koji je priveden jer je putovao vozom bez karte i nosio malu količinu marihuane. Prisiljavao ga je da jede pokvarenu mljevenu svinjetinu s poda koja je zabranjena muslimanima. Na fotografiji se vidi muškarac koji leži na podu, grči se od bola, dok ga drže dvojica službenika.

Pod istragom su i ostali policajci koji su bili s njim tokom počinjenja ovih krivičnih djela.