Veliki DNK test
9

Njemačka policija traži silovatelja i ubicu djevojčice koja je nestala 1996. godine

I. P.
Policijski istražitelji započeli su veliki DNK test koji uključuje na stotine muškaraca, a u cilju rješavanja 23 godine starog slučaja ubistva djevojčice, piše BBC.

Jedanaestogodišnja Claudia Ruf nestala je u maju davne 1996. godine dok je šetala psa u mjestu Grevenbroich, 40 kilometara sjeverozapadno od Kelna. Njeno tijelo pronađeno je dva dana kasnije, 70 kilometara dalje od mjesta nestanka. Njeno tijelo je bilo spaljeno, a tome je prethodilo silovanje i smrt davljenjem.

Ubica nikada nije pronađen.

Ipak, kako bi iskoristili posljednja dostignuća nauke, policija je odlučila da pošalje pozivnice za 900 muškaraca koji žive u okolini, a kako bi eventualno pronašli oznake u njihovoj DNK koje se poklapaju sa onom nađenom na mjestu zločina.

Slična akcija sakupljanja DNK desila se i 2010. godine kada je sakupljeno 350 uzoraka, ali rezultata nije bilo. Ipak, postoji razlika - nova "anketa" ima kapacitet otkrivanja rodbine potencijalnog počinitelja.

Muškarci su pozvani da se pojave i dozvole stručnjacima da uzmu uzorke njihove pljuvačke. Sakupljanje DNK materijala počelo je u subotu, a među dobrovoljcima koji daju svoj DNK materijal našao se i muškarac koji je 1996. imao samo 14 godina.