Svijet
4

Njemačka policija traga za muškarcem povezanim s terorističkim napadom u Parizu

Klix.ba
Njemačke sigurnosne snage traže muškarca zbog njegove povezanosti sa terorističkim napadom u Parizu izvršenim prošlog mjeseca.

Nijemci tragaju za 42-godišnjim muškarcem Huseyinom D., koji je navodno provodio vrijeme s Abdelhamidom Abaaoudom, organizatorom terorističkih napada. Huseyin, koji je živio u Dinslakenu u sjeverozapadnom dijelu Njemačke, dio je grupe koja je putovala u Siriju.

U napadima u Parizu ubijeno je 130 ljudi, nakon čega je sigurnost u svijetu podignuta na visok nivo.

Njemačke novine Der Spiegel su došle u posjed fotografije na kojoj je Huseyin D. u društvu Abdelhamida Abaaouda. Vjeruje se da je Huseyin sada u Turskoj.

Abaaoud je ubijen u razmjeni vatre s pariskom policijom nekoliko dana nakon napada za koje je odgovornost preuzela teroristička grupa IDIL.

Njemačka policija je pretražila stan muškarca koji je osumnjičen da je pomogao u planiranju napada tokom utakmice Njemačka - Holandija. Stadion Hannovera je evakuisan dva sata prije utakmice zbog "konkretnih terorističkih prijetnji".

Osumnjičen je 19-godišnji student koji je snimio stadion te u videu poručio da je potrebno moliti se za Raqqu te je izgovorio ime terorističke grupe IDIL.

Dvojica muškaraca povezanih sa napadima u Parizu, Salah Abdeslam i Mohammed Abrini, još uvijek su u bjegstvu, a potraga za njima je pokrenuta u nekoliko evropskih zemalja.

Belgijske vlasti također traže dvojicu muškaraca koji su pomogli Abdeslamu da otputuje u Mađarsku u septembru.