Svijet
10

Njemačka: Osumnjičeni za planiranje terorističkog napada još uvijek u bijegu

Klix.ba
(Foto: EPA)
Njemačka policija još uvijek traga za Sirijicem Jaberom Al-Bakrom koji se sumnjiči da je planirao bombaški napad u u Chemnitzu.

Iz policije je ranije saopćeno kako su pripadnici sigurnosnih agencija u subotu uhapsili tri muškarca koji se dovode u vezu s planiranjem bombaškog napada. Policija sumnja da su povezani sa Jaberom Al-Bakrom koji je pobjegao tokom policijske akcije.

Potraga za Al-Bakrom uslijedila je nakon pronalaska eksploziva u istočnom njemačkom gradu Chemnitzu. Kako je saopćeno iz policije pretresom je u stanu pronađeno nekoliko stotina grama eksploziva koji je opasniji od TNT-a i koji je morao biti uništen na licu mjestu s obzirom na to da nije bio dovoljno stabilan za premještanje.

Tokom hapšenja stambena četvrt Fritz-Heckert i autobuska stanica bile su u potpunosti okružene policije, a iz predostrožnosti naređena je i evakuacija dodatnog broja stanovnika naselja u Chemnitzu.

Njemačka policija objavila je da je glavni osumnjičenik još uvijek u bijegu te upozorila građane da budu oprezni jer je naoružan.