"Oaza sumnjivog kapitala"
0

Njemačka oklijeva da pomogne Kipru koji je pred bankrotom

SRNA
Angela Markel
Angela Markel
Njemačka oklijeva da finansijski pomogne Kipru, koji je na putu bankrota i izlaska iz eurozone, zato što njeni političari posmatraju tu zemlju kao oazu sumnjivog kapitala, prvenstveno iz Rusije, navode ekonomski analitičari.

Vlada kancelara Angele Merkel suočena je sa teškim zadatkom da uvjeri njemački parlament u neophodnost uplate pomoći Kipru, iako je Berlin do sada predvodio akcije spasavanja Grčke, Irske i Portugala.

Njemački poslanici, koji imaju ključnu ulogu u usvajanju finansijskih paketa za spasavanje članica evrozone, oklijevaju zato što posmatraju Kipar kao zemlju u kojoj se pere novac i gdje bogatstvo drže ruski građani koji su utajili porez u svojoj zemlji.

Osim toga, poslanici njemačkog parlamenta otvoreno postavljaju pitanje da li bi bankrot Kipra uopće pogodio evrozonu, pošto ta zemlja ima samo 850.000 stanovnika, prenio je AP.

"Da budemo sasvim jasni: Ja ne želim da garantujem za ruski crni novac", izjavio je Folker Kauder, uticajni član Merkelinog konzervativnog političkog bloka.

Drugi lider vladajuće koalicije Rainer Bruderle upozorio je da u ovom trenutku u parlamentu nema većine koja bi podržala isplatu pomoći Kipru, zato što postoji "previše upitnika".

Osam mjeseci uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj, glavna opoziciona Socijal-demokratska stranka otvoreno je zaprijetila da će uložiti veto na spasavanje Kipra.

Kipar ima treću najmanju ekonomiju u eurozoni, sa godišnjim društvenim proizvodom od 17,5 milijardi eura. Državi je potrebno više od polovine te sume za rekapitalizaciju i spasavanje domaćih banaka.

Ekonomisti kažu da je nejasno kako bi Kipar ponovo uspio da stane na svoje noge ukoliko se zaduži u tolikom iznosu i uvede mjere štednje u vrijeme kada je već zahvaćen recesijom.