Svijet
0

Njemačka očekuje intenzivniju suradnju s Washingtonom

FENA
Njemačka vlada polaže velike nade u novog američkog predsjednika Baracka Obamu te izražava nadu da će buduća suradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama biti intenzivnija i usklađenija, javili su u utorak njemački mediji.

"Nadam se da će naša suradnja biti zasnovana na spoznaji da se problemi mogu rješavati samo ako djelujemo zajednički a ne svaki za sebe", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel za javnu televizijsku stanicu ARD te je zaključila, aludirajući na vanjsku politiku Bushove administracije, da "nijedna zemlja ne može sama riješiti svjetske probleme".

Njemačka kancelarka nada se da će se u svrhu prevladavanja globalne financijske krize SAD morati "odreći jednog dijela svog suvereniteta".

"Amerika se mora prilagoditi međunarodnim financijskim pravilima", naglasila je njemačka kancelarka.

Merkel je najavila "što skoriju" posjetu Washingtonu te se nada da će novi američki predsjednik iskoristiti prisutnost na samitu NATO saveza u Strassburgu i Baden Badenu 3. i 4. aprila i za posjetu Berlinu.

I njemački ministar vanjskih poslova, socijaldemokrat Frank-Walter Steinmeier, nakon inauguracije Baracka Obama očekuje "intenzivniju suradnju" s Washingtonom.

On je naglasio da će najveća zadaća nove američke administracije i njezinih partnera u svijetu biti prevladavanje globalne financijske krize. No Steinmeier je, u razgovoru za dnevnik "Passauer Neue Presse" naglasio da, osim financija, Obamu i svjetsku zajednicu čeka čitav niz neriješenih pitanja.

"Nama je potrebna čvrsta suradnja između Amerike i Evrope kako bismo riješili nagomilane probleme: pitanje zaštite klime, opskrbe energentima, razoružanje ali i rješavanje konfliktnih pitanja poput Bliskog istoka, Afganistana i Irana. Sve su to pitanja koja moramo zajednički riješiti", rekao je Steinmeier.