Problemi u modernizaciji
23

Njemačka obustavila kupovinu novih vojnih vozila Puma nakon brojnih kvarova tokom vježbi

B. R.
Oklopno pješadijsko vozilo Puma (Foto: Shutterstock)
Oklopno pješadijsko vozilo Puma (Foto: Shutterstock)
Njemačka je obustavila kupovinu novih oklopnih pješadijskih vozila Puma, a nakon velikog broja kvarova ovog vozila tokom vojnih vježbi. Vlada Njemačke je saopćila da žali zbog ovog problema.

Vozila Puma su trebala biti njemački doprinos NATO-u, ali se ispostavilo da je svih 18, koja su korištena tokom vježbi, neupotrebljiva. Međutim, njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht je izjavila da njena zemlja ostaje pouzdan NATO-ov partner.

"NATO, naši saveznici se 100 posto mogu osloniti na njemačku odgovornost", poručila je Lambrecht tokom jučerašnje posjete Slovačkoj.

Kvarovi na Pumi su još jednom zasjenili nastojanje Njemačke da modernizira zastarjelu vojsku usljed agresije Rusije na Ukrajinu.

"Posljednji neuspjesi tenkova Puma su težak korak nazad", konstatovala je ministrica odbrane.

Naredila je temeljitu istragu o tome šta je pošlo po zlu i najavila da neće biti novih narudžbi ovog vojnog vozila dok se ne pokažu kao "stabilnima".

"Naša vojska se mora osloniti na oružje koje je robusno i stabilno u borbi", istakla je.

Pume su od januara sljedeće godine trebale biti spremne za upotrebu u NATO-ovim snagama za brzo raspoređivanje. Lambrecht je također poručila da će Njemačka ispuniti obaveze prema NATO-u te da će njemačka vojska umjesto Pume koristiti stare tenkove Marder.

Portparol Ministarstva odbrane izjavio je da se punom parom radi na procjeni štete te je naglasio da je na Pumama bila "neobično visoka razina kvarova". Njemačka vojska ima 350 tenkova Puma, ali su samo 42 bila na raspolaganju NATO-u.

Berlin je ranije ove godine objavio plan da investira 100 milijardi eura u modernizaciju vojske. To podrazumijeva i kupovinu američkih borbenih aviona F-35, ali je i ova nabavka suočena s problemima. U Ministarstvu odbrane su zabrinuti zbog kašenjenja i dodatnih troškova, piše list Guardian.