Svijet
1

Njemačka je najpopularnija zemlja na svijetu

Klix.ba
Najpopularnija zemlja na svijetu je Njemačka, pokazala je godišnja anketa BBC-a.

Većina od 26.000 ispitanika iz 25 zemalja širom svijeta, upitanih da rangiraju 16 zemalja i Evropsku uniju po tome da li je njihov utjecaj na svijet "uglavnom pozitivan" ili "uglavnom negativan", ocijenilo je da Njemačka ima najpozitivniji utjecaj.

Čak 59 posto ispitanika je odgovorilo da Njemačka ima pozitivan utjecaj na svijet, dok je 15 posto njih doživljava negativno.

Na drugom mjestu nalazi se Kanada, trećem Velika Britanija, zatim slijede Japan, Francuska, EU, Brazil, SAD i ostali dok posljednja četiri mjesta zauzimaju Izrael, Sjeverna Koreja, Pakistan i na kraju Iran.

Najpozitivnije ocjene Njemačka je dobila od ispitanika u Gani, Francuskoj, Britaniji i Australiji, dok je germanofobija očigledna u Grčkoj gdje je većina Njemačkoj dala negativnu ocjenu.

Očigledno je da rezultati predstavljaju nagradu za vrijednu njemačku diplomatiju, ali i da veći trag ostavljaju ekonomija nego politika, ocjenjuje BBC.

Njemački ministri obilaze zemlje koje su postale tržišta za plasman njemačke robe ili nude sirovine za njene proizvode i tu leži i odgovor zbog čega se Berlin pozitivno doživljava u nekim afričkim zemljama, poput Gane.

S druge strane, rezultati su zabrinjavajući kada je riječ o odnosu prema Evropskoj uniji.

Pozitivno raspoloženje prema EU opada u Njemačkoj, Kanadi i SAD, a prvi put od 2005. godine, od kada se sprovodi anketa, više Britanaca daje Uniji negativnu ocjenu nego pozitivnu.

Anketu su za BBC sproveli telefonskim putem i direktnim razgovorima instituti Gloubsken i PIPA.