Wau Holland
0

Njemačka fondacija uplatila 400.000 eura WikiLeaksu

SRNA
Julian Assange (Foto: AP)
Julian Assange (Foto: AP)
Fondacija Wau Holland uplatila je 402.000 eura WikiLeaksu, koje je sakupila u vidu donacija iz čitavog svijeta, saopćtila je danas ova organizacija iz Njemačke.

Fondacija je tokom 2010. godine primila ukupno 1,3 miliona eura u donacijama za WikiLeaks, a pola miliona sakupljeno je u roku od mjesec dana nakon što je sajt počeo da objavljuje povjerljive depeše američke diplomatije krajem prošle godine.

"WikiLeaksu" tvrdi da se bori za transparentnost i slobodu protoka informacija, ali je sam izložen optužbama da krije podatke o svom funkcionisanju i finansijama.

Wau Holland je mala fondacija koja je dobila ime po njemačkom hakeru koji je preminuo 2001. godine.

Ova organizacija objavila je da je do sada uplatila "Wikileaksu" 143.000 eura za finansiranje kampanja o povjerljivim dokumentima, uključujući proučavanje i uređivanje materijala, video obradu i analize.

Još 104.000 eura plaćeno je za redovne troškove "nekolicine menadžera projekata i aktivista", navodi se u izvještaju. U dokumentu objavljenom na sajtu fondacije nije precizirano koliko je novca dobio osnivač "Wikileaksa" Julian Assange.

Oko 60.000 eura plaćeno je za Wikileaksovu tehničku opremu, još 62.000 eura za troškove putovanja njegovih zvaničnika ekonomskom avionskom klasom, a 33.000 eura za pravne troškove.
U izvještaju je naglašeno da se pravni troškovi ne odnose na "odbranu pojedinaca pred sudovima ili plaćanje za advokatske savjete", što znači da novac od donacija nije korišten za Assangeovu pravnu borbu da iz Britanije ne bude izručen Švedskoj, prenosi AP.

Najviše donacija za Wikileaks bilo je u decembru prošle godine, kada je sakupljeno pola miliona evra, odnosno 40 odsto sredsatava iz čitave 2010. godine.

Oko 35 odsto donacija u 2010. godini  stiglo je iz SAD, 14 odsto iz Njemačke i 12 odsto iz Britanije. Oko šest odsto donacija uplaćeno je iz Australije i isto toliko iz Kanade.

U izvještaju se ne navode podaci o donacijama u prvim mjesecima 2011. godine, a zvaničnici fondacije nisu bili dostupni za komentar.

"Wikileaks" je u međuvremenu nastavio da objavljuje povjerljive informacije američke administracije, a tokom vikenda objavljeni su dokumenti o pritvorenicima u mornaričkoj bazi Gvantanamo, na Kubi.