Borba za ljudska prava
0

Julian Assange dobio zlatnu medalju Mirovne fondacije Sydneya

FENA
Australski osnivač WikiLeaksa Julian Assange, koji je razbjesnio Washington objavljivanjem hiljada tajnih američkih diplomatskih depeša, dobio je u utorak nagradu za mir zbog "izuzetne hrabrosti u borbi za ljudska prava".

Assangeu je dodijeljena zlatna medalja Mirovne fondacije Sydneya u Londonu, četvrta koja je uručena u 14-godišnjoj historiji fondacije. Neprofitnu organizaciju povezanu s Univerzitetom Sydneya podržava grad Sydney.

Kompjuterski, ekspert, koji se trenutno bori protiv izručenja Švedskoj iz Velike Britanije, u obrazloženju nagrade pohvaljen je zbog "osporavanja stoljećima duge prakse tajnovitosti vlada i promoviranja prava građana da saznaju o tome", prenosi Reuters.

"Smatramo da borba za mir s pravdom neizbježno uključuje konflikt i kontroverze", izjavio je direktor fondacije, profesor Stuart Rees.

"Smatramo da ste vi i WikiLeaks donijeli preokret u novinarstvo i u slobodu informacija, a vjerovatno i u politiku", izjavio je Rees.

On je također kritikovao australsku vladu, rekavši da mora prestati podržavati američke napore da se "ponaša kao totalitarna država" i izjavio je da je "zapanjen nasilnim ponašanjem vodećih američkih političara".

WikiLeaks je izazvao medijsku i diplomatsku uzbunu krajem prošle godine kada je počeo objavljivati svoju zalihu od više od 250.000 povjerljivih američkih diplomatskih depeša, otkrivajući tajne poput one da su saudijski čelnici tražili američku vojnu akciju protiv Irana.

Neki američki političari kažu da WikiLeaks treba definirati kao međunarodnu terorističku organizaciju.

Sam Assange tvrdi da je objava depeša pomogla u oblikovanju pobuna u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku i da je WikiLeaks na strani pravde.

Među ranijim dobitnicima nagrade su Nelson Mandela i Dalaj-lama.