Vođa grupe Marokanac El-Kebir
0

Njemačka: Četiri osobe optužene za planiranje terorističkog napada

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Njemačko tužilaštvo podiglo je u četvrtak optužnicu protiv četiri osobe zbog planiranja napada u Njemačkoj u okviru jedne terorističke organizacije.

Vođa grupe, Marokanac Abdeladim El-Kebir, pored toga je optužen, jer je, kako se sumnja, nakon obuke u jednom terorističkom kampu na afganistansko-pakistanskoj granici, regrutovao i indoktrinirao druge članove grupe, javio je AP.

Puna imena ostalih optuženih nisu saopćena u skladu s njemačkim zakonom o zaštiti privatnosti, ali se navodi da je riječ o jednom Nijemcu marokanskog porijekla, Nijemcu iranskog porijekla i jednom njemačkom državljaninu.

Trojica pripadnika tzv. ćelije iz Dizeldorfa uhapšeni su u aprilu prošle godine, a četvrti optuženi priveden je u decembru.

Tužioci navode da je ova grupa bila dio plana lidera El-Kaide da regrutuju i obučavaju ekstremiste da izvode terorističke napade u Njemačkoj i drugdje u Evropi.

Istraga je pokazala da su četvorica optuženih planirali da izvedu "spektakularan napad" u Njemačkoj, ali da još nisu bili izabrali metu.