Svijet
0

Njemačka će primiti dva zatvorenika iz Guantanama

FENA
Njemačka će primiti dva zatvorenika iz Guantanama, rekao je u srijedu AFP-u vladin izvor iz koalicije kancelarke Angele Merkel.

Jedan od zatvorenika će biti upućen u Rhenanie-Palatinat, na zapadu, a drugi u Hamburg, na sjeveru, kazao je ovaj izvor.

Prema pisanju njemačkih novina, Sjedinjene Države su predložile Njemačkoj da primi makar jednog od tri zatvorenika, Sirijca, Palestinca ili Jordanca.

U junu 2009. godine Berlin je odbio primiti dva bivša zatvorenika, ocjenjujući da dostavljene informacije nisu bile dovoljne kako bi se odredio da li oni predstavljaju ili ne opasnost za Njemačku ako ih primi.

Prije toga je njemačka vlada već odbila zahtjev za preuzimanje bivšeg kineskog zatvorenika koji pripada muslimanskoj ujgurskoj manjini.

U skladu s obećanjem američkog predsjednika Baracka Obame, Sjedinjene Države nastoje postepeno isprazniti zatvor Guantanamo koji je otvoren 2002. godine.

Početkom maja u tome zatvoru je bio još 181 zatvorenik, dok ih je početkom 2009. godine kada je Obama preuzeo dužnost bilo 240.