Njemačka će podržati Francusku u zračnim napadima protiv IDIL-a

Klix.ba
27.11.2015. u 09:17
17
15
Njemačka će podržati Francusku u zračnim napadima protiv IDIL-a
17
Njemačka će podržati Francusku u zračnim napadima protiv IDIL-a Foto: EPA
Na poziv predsjednika Francuske Francoisa Hollandea, Njemačka je pristala pružiti vojnu pomoć u kampanji zračnih napada na položaje IDIL-a u Siriji.
Njemačko učešće u kampanji protiv IDIL-a će uključivati slanje četiri do šest izviđačkih aviona Tornado, opremljenih posebnim infracrvenim kamerama za otkrivanje neprijateljskih položaja. Osim toga, pomoć će se sastojati i od slanja fregata, odnosno ratnih brodova srednje veličine koji će pružati podršku francuskom nosaču aviona u Mediteranu Charles de Gaulle.

Njemačka će također osigurati gorivo za francuske avione.

"Nećemo samo ojačati naše trening misije na sjeveru Iraka, već ćemo pojačati angažman u borbi protiv IDIL-a u Siriji slanjem naših izviđačkih aviona. Njemačka će biti aktivnija nego što je bila do sada", izjavio je Henning Otte, glasnogovornik ministarstva odbrane Njemačke.

Osim toga dogovorena je i razmjena obavještajnih podataka o položajima IDIL-a,a sve s ciljem da se ujedine u borbi protiv te terorističke organizacije. Ipak, Njemačka neće direktno učestvovati u bombardovanju položaja IDIL-a, već će više pružati logističku podršku Francuskoj.


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: