Svijet
17

Njemačka će podržati Francusku u zračnim napadima protiv IDIL-a

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Na poziv predsjednika Francuske Francoisa Hollandea, Njemačka je pristala pružiti vojnu pomoć u kampanji zračnih napada na položaje IDIL-a u Siriji.

Njemačko učešće u kampanji protiv IDIL-a će uključivati slanje četiri do šest izviđačkih aviona Tornado, opremljenih posebnim infracrvenim kamerama za otkrivanje neprijateljskih položaja. Osim toga, pomoć će se sastojati i od slanja fregata, odnosno ratnih brodova srednje veličine koji će pružati podršku francuskom nosaču aviona u Mediteranu Charles de Gaulle.

Njemačka će također osigurati gorivo za francuske avione.

"Nećemo samo ojačati naše trening misije na sjeveru Iraka, već ćemo pojačati angažman u borbi protiv IDIL-a u Siriji slanjem naših izviđačkih aviona. Njemačka će biti aktivnija nego što je bila do sada", izjavio je Henning Otte, glasnogovornik ministarstva odbrane Njemačke.

Osim toga dogovorena je i razmjena obavještajnih podataka o položajima IDIL-a,a sve s ciljem da se ujedine u borbi protiv te terorističke organizacije. Ipak, Njemačka neće direktno učestvovati u bombardovanju položaja IDIL-a, već će više pružati logističku podršku Francuskoj.