Unapređenje ekonomije
40

Njemačka bi mogla zaraditi milijarde eura legalizacijom kanabisa

D. B.
Novo istraživanje je pokazalo da bi Njemačka legalizacijom prodaje i korištenja kanabisa mogla unaprijediti svoju ekonomiju putem poreza na prihode te smanjenjem troškova u policiji.

Ako bi Nijemci legalizovali marihuanu, godišnje bi od poreza prikupili 3,8 milijardi eura te uštedjeli oko 1,3 milijarde eura u policijskom i pravosudnom sistemu, a bilo bi otvoreno i 27.000 radnih mjesta.

Ovaj izvještaj je objavio Insititut DICE pri Univerzitetu Heinrich Heine u Dizeldorfu, naručilo ga je Njemačko udruženje za kanabis, a dolazi u vrijeme tekućih diskusija za formiranje koalicione federalne vlade. Razmatraju se razgovori između SPD-a, Zelenih i FDP-a o potencijalnom zakonu o prodaji i korištenju kanabisa.

Kanabis je u Njemačkoj legalno koristiti u medicinske svrhe od 2017. godine. Posjedovanje i distribucija kanabisa još uvijek su ilegalni te se kažnjavaju novčano i zatvorskom kaznom.

Ranije ove godine je obavljeno istraživanje o legalizaciji kanabisa širom Evrope, a sprovela ga je firma Prohibition Partners. Ustanoveljno je da bi ukoliko Njemačka legalizuje kanabis, taj potez doveo da ova zemlja postane više od polovine evropskog tržišta do 2024. godine. To bi također pomoglo da evropsko tržište kanabisa poraste sa 400 miliona eura na oko 3 miliona eura do 2025. godine.