Svijet
0

Nikolić: Evropa ucjenjuje, Rusija pomaže Srbiji

FENA
Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić
Predsjednik Skupštine Srbije Tomislav Nikolić ocijenio je upozorenja zvaničnika EU da njegov izbor za predsjednika parlamenta za Beograd može biti "opasna odluka" kao njihovu želju da se miješaju u unutrašnje stvari države, dok na ruske čestitke gleda kao na dokaz podrške samostalnom, demokratskom odlučivanju.

U intervjuu današnjoj "Politici", Nikolić je istakao da se Srbija kroz cijelu svoju historiju borila da bude svoja, a ne tuđa, i da nikada nije rekao da Srbija može biti ruska gubernija.

"Ali, ako bi se jednog dana postavilo pitanje hoćemo li biti kolonija Evropske unije ili bilo kakav organizacioni dio Ruske Federacije, odmah bih glasao za ovu drugu varijantu", rekao je Nikolić.

On je dodao da postoji skupštinska odluka o saradnji s EU i da ona i dalje važi.

"Bilo bi idealno da budemo i s Rusijom i s EU, ali ta dva saveza se mnogo razlikuju. EU samo ucjenjuje, ponižava, otima teritoriju, dok Rusija pomaže. Pa ja ne bih bio predsjednik Skupštine da nam Rusija nije pomagala", rekao je Nikolić i dodao da to ne znači da se Rusija umiješala i utjecala na taj izbor.

"To znači da mene ne bi interesovala ta funkcija da nas je Rusija pustila nizvodu, a reakcija na moj izbor pokazala je da Srbija uvijek ima podršku Rusije, kad djela demokratski, patriotski, u skladu s Poveljom UN-a. Meni to treba, pa ja sam bio za to da u našem Ustavu piše da smo privrženi evropskim tradicijama. Međutim, ne onim iz vremena krstaških ratova", kazao je Nikolić.