Svijet
0

Nikada nije osuđen: Posljednji britanski zatvorenik pušten iz Guantanama nakon 13 godina

Klix.ba
(Foto: EPA)
Posljednji britanski zatvorenik u Gunatanamu Shaker Aamer pušten je na slobodu. U kubanskom zatvoru proveo je 13 godina bez ikakvog suđenja.

Aamer je pušten kraje prošlog mjeseca, a njegova supruga i četvero djece, od kojih jedno nikada nije upoznao, čekaju da se vrati kući. Vijest o njegovom oslobađanju potvrdio je sekretar vanjskih poslova Velike Britanije Phillip Hammond jutros.

"Oduševljeni smo viješću da je ovo dugo i neprihvatljivo iskušenje okončano. Nadamo se da ga britanske vlasti neće zadržati kada se vrati i da će dobiti psihološku i medicinsku njegu koja mu je potreba da povrati svoj život sa porodicom u Londonu", rekao je koordinator kampanje "Stojimo uz Shakera" Andy Worthington.

Prema medijskim izvještajima, Aamer je već na putu kući. Aamer je radio kao humanitarni radnik u Afganistanu kada je kidnapovan i predan američkim snagama 2001. godine. Tokom vremena provedenog u zatvoru bio je mučen, tukli su ga, i držali budnog, te je proveo 360 dana u tamnici, tvrde advokati.

U 2005. godini izgubio polovinu tjelesne težine jer je štrajkovao glađu. U štrajku su učestvovali i njegova porodica, parlamentarci i glumci Mark Rylance i Maxine Peake u znak podrške, Aamer je plakao kada je saznao za to.

Prema onome što je saznao, američke snage su ga optužile da je bio blizak saradnik Osame bin Ladena koji se borio u bici Tora Bora. No, 2007. su te optužbe povučene ali nije pušten iz zatvora sve do sada.