Svijet
22

Guantanamo: Mustafa al Shamiri, koji se borio tokom rata u BiH, bio žrtva zamjene identiteta

Klix.ba
Mustafa al Shamiri (37), kojeg su američke sigurnosne agencije uhapsile 2002. godine, proveo je u ozloglašenom zatvoru Guantanamo 13 godina. Američke vlasti sada su ga oslobodile uz objašnjenje da su 13 godina držali u zatvoru pogrešnu osobu, navode američki mediji.

Al Shamiri je 2002. godine uhapšen jer su američke sigurnosne agencije smatrale da je povezan s Al-Kaidom.

Proglasili su ga tada "džihadistom veteranom" ponajviše zato što se kao šesnaestogodišnjak borio tokom rata u BiH. Nedugo nakon hapšenja smješten je u Guantanamo.

Vijeće koje su američke vlasti oformile kako bi slučaj svakog zatvorenika bio iznova razmotren, zaključilo je da Al Shamiri nije pokazivao nikakve znakove ekstremističkog ponašanja.

Al Shamiri je privukao veliku pažnju svjetske javnosti kada je otkriveno da je bio žrtva zamijene identiteta. Naknadno je dokazano da su pripadnici obavještajnih agencija pogriješili kada su svojim nadređenima proslijedili podatke o Al Shamiriju, a po kojima je on bio Al-Kaidin kurir.

Obavještajna služba američke vojske u septembru prošle godine priznala je grešku, istakavši da su članovi Al-Kaide zapravo bili drugi ekstremisti koji su koristili pseudonim "Shamiri".