Svijet
21

Nikad viđene fotografije: Kako su Bush i njegovi saradnici reagovali nakon napada 11. septembra

Klix.ba
Američki nacionalni arhiv objavio je do sada neviđene fotografije bivših američkih zvaničnika snimljene neposredno nakon terorističkog napada na Sjedinjene Američke Države u septembru 2001. godine.

U napadu na Svjetski trgovinski centar i Pentagon 11. septembra 2001. godine poginulo je 2.996 osoba. Cijeli svijet je bio šoku, a sada se može vidjeti kako su reagovali ljudi koji su vodili SAD.

Fotografije prikazuju najviše zvaničnike SAD-a: tadašnjeg predsjednika Georgea W. Busha i njegovog potpredsjednika Dicka Cheneyja, zatim savjetnicu za nacionalnu sigurnost Condoleezzu Rice, državnog tajnika Colina Powella, te šefa CIA-e Georgea Teneta.

Na fotografijama Bush izgleda napeto i često grize usne. I njegov zamjenik Cheney izgleda zabrinuto i uplašeno, ali i svi ostali.

Jedan dio fotografija snimljen je u Operativnom centru za hitne situacije, smještenom u podzemnom bunkeru ispod Bijele kuće, dok je drugi dio napravljen u helikopteru kojim Cheney i njegova supruga prebačeni u Camp David.

U kolekciji ima više od 350 fotografija, a objavljene su na zahtjev jednog dokumentariste, a na osnovu zakona o pravu na pristup informacijama.