Silvio Berlusconi
0

'Nikad nisam učinio gaf, sve su izmislili mediji'

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Talijanski premijer Silvio Berlusconi u intervjuu za CNN izjavio je kako "nikad nije napravio nikakav gaf" te priznao da ovih dana "više ne voli svoj posao".

Ovaj 72-godišnji političar za sve optužuje medije.

"Nisam učinio gaf, ni jedan jedini, svaki od njih izmislili su novinari", smatra Berlusconi koji je u svojoj rezidenciji Palazzo Grazioli u Rimu s novinarkom CNN-a govorio više od sat vremena.

"I dalje sve činim sa požtvovanjem. Ipak, moram vam reći da mi se to više apsolutno ne sviđa", kaže Talijan i nastavlja: "Radije bih radio nešto drugo. Ovdje sam jer je Berlusconi, nažalost, jedini lider sposoban da drži stvari pod kontrolom."

"Na drugoj strani, među ljevicom, ne postoji sposoban i respektabilan vođa, tako da smatram kako je ovo prepreka koju moram preći i preći ću je", poručio je Berlusconi.

Sastanak lidera osam najrazvijenijih zemalja (G8), koji će se održati u junu, opisao je kao "noćnu moru", dodavši kako je pola svog vremena "potrošio" na međunarodne probleme, te izjavio kako se nada da će naredne godine svog političkog iskustva iskoristiti da neka pitanja "pogura" na nivo problema.

Kad je u pitanju zatvaranje kampa Guantanamo na Kubi, talijanski premijer izjavio je kako je njegova zemlja spremna da prihvati neke od njih.

"Ako mogu učiniti uslugu američkom narodu i vladi, svakako ću to i učiniti", rekao je odbijajući da precizira o tačnom broju zatvorenika koje bi Italija prihvatila.

"Te odgovore nemam, ali ćemo učiniti sve što možemo da pružimo ruku Americi. Ne očekujemo da se oni sami bore protiv terorizma za sve nas. Terorizam je fenomen koji utječe na sve", završio je Berlusconi koji uprkos čestim skandalima ostaje veoma popularan u javnosti.

Jedan od problema koje želi postaviti na međunarodni nivo su i ilegalne imigracije protiv kojih se Italija pokušava izboriti. Politika vraćanja imigranata u luke iz kojih su krenuli kritikovana je od strane Ujedinjenih naroda, ali Berlusconi smatra da je to najhumanija stvar koja se može učiniti.

Proces zbog korupcije od kojeg je zaštićen premijerskim imunitetom nazvao je "skandaloznim" i neistinitim, te rekao kako će to i dokazati.

Kako mediji odnedavno pišu i o njegovim bračnim problemima, Berlusconi je izrazio zgražavanje nad miješanjem u nečiju privatnost i korištenje takvih napada u političke svrhe, ali sa sigurnošću dodao: "Talijane ću i dalje imati na svojoj strani i ovakve optužbe će se vratiti kao bumerang onima koji su ih započeli."